Започват традиционните Славейкови дни във Второ основно училище „П.Р.Славейков“ – Стара Загора

На своя патронен празник Второ основно училище тази година отбелязва 196 години от рождението на Петко Рачов Славейков. Традиционните Славейкови дни се провеждат от 13 ноември до 17 ноември 2023 г. и са изпълнени с богата програма от мероприятия в различни области – изобразително изкуство, художествено слово, дигитални умения, краснопис, спортни състезания.

Чрез всички изяви на талантливите славейковци се разкрива личността на родолюбеца Петко Славейков – възрожденски писател, фолклорист, общественик.

Най-малките възпитаници от подготвителна група ще поднесат цветя пред барелефа на Петко Славейков в община Стара Загора.

Учениците от начален етап се включват с изработването на постери и табла в класната стая и оформянето на кът на патрона. Славейковци ще рецитират стихотворения на възрожденеца и ще представят изложба – краснопис на литературни творби. Първокласниците ще отдадат своята почит към живота и делото на българския просветител, като засадят дърво в двора на училището.

Изкушени от съвременните технологии, учениците от прогимназиален етап подготвят електронна кръстословица, мултимедийни презентации и онлайн училищен конкурс „Татковина” за художествено изпълнение на стихотворението, превърнало се в химн на Второ ОУ. Учениците от шести клас ще участват в образователно състезание „Знам и мога”.

В дните на патронния празник ще бъде открита традиционната изложба от рисунки ,,Славейкови слънца – 2023 г.” с представителна изява на вокална група „Славейчета”.

Не липсват и спортни изяви. Учители и ученици ще се състезават в отборни игри.

С неуморния славейковски дух ученици и преподаватели от Второ основно училище утвърждават образователната институция като средище, което продължава традициите на своите предшественици и смело борави с нови подходи в обучението и в общокултурното израстване.

Долап.бг