Днес почитаме паметта на Св. великомъченик Мина – покровител на семейството

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и Викентий

Православната църква почита на 11 ноември паметта на Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава „месечина, Луна“.

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо.

Св. Мина закриля и жените. Затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Той бил египтянин и изповядвал християнската вяра.

Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията,

а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж, на тържество в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Св. Мина бил заловен и жестоко измъчван,

накрая отсекли главата му. Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

В народните представи Свети Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и на Викентий.

Виктор бил войник при император Антонин (138-161 г.) в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които бил подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци – за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно имали мъченическа смърт на 11 ноември 213 г.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и бил мъченически убит през 235 г.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория, Викентий.

Долап.БГ честити празника на всички именници!