Зад всеки успешен бизнес, стои кадърен счетоводител

Денят, в който празнуват счетоводителите е 10 ноември. Той е признанието за хората, които извършат един много дълъг и уморителен труд, като минават през сложни данъчни и осигурителни закони, ежедневен стрес, спазване на крайни срокове и носене на наказателна отговорност за допуснати грешки.
По предложение на ЮНЕСКО 10 ноември е утвърден за Международен ден на счетоводителите.

За „баща на счетоводството“ се смята Лука Пачоли, който на 10 ноември 1494 г. публикува своето произведение „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“. В България счетоводството започва да се развива през 19-и век. Автори на първата счетоводна книга са братята Христо и Стоян Караминкови. Тя е издадена през 1850 г. в Цариград.

През 1884 г. дисциплината „Счетоводство“ започва да се преподава официално в Търговската гимназия в град Свищов. По това време се появяват и първите професионални счетоводители в България и се слагат основите на специализираните счетоводни услуги. Днес „счетоводител“ е сред една от най-разпространените и търсени професии. От прецизната и компетентна работа на счетоводителите зависи не само успехът на отделното предприятие, но и икономиката на цялата държава.
Списъкът с най-известните счетоводители на света включва хора като известния писател Джон Гришам, саксофониста Кени Джи, комедийния артист Боб Нюхарт, известния финансист Джон Пиърмонт Морган и др.

Честит празник!