Бохемска София гостува на Бохемска Стара Загора

Бохемска София пътува! В партньорство с адвокатска кантора PPG Lawyers

През октомври  2023 г. екипът ни посети Стара Загора – град на липи, поети и… красиви жени! Това научихме от Ива Духтева от екипа на Visit Stara Zagora. Тя беше наш екскурзовод на поетична разходка из улиците на града.

Машрутът започна с родния дом на поета Веселин Ханчев. За съжаление, къщата е скрита от буйна растителност и е трудно забележима от минувачите. Беше интересно да направим първата от много съпоставки между Стара Загора и София – макар в столицата да имаме редица примери за „невидими“ къщи, то паметната плоча на Веселин Ханчев на ул. „Георги Раковски“ №163А, където поетът прекарва голяма част от живота си, е видима за хиляди хора.

Продължихме разходката, за да достигнем най-интересната спирка за нас – мястото на родната къща на поета Кирил Христов. Тя се е намирала на днешната ул. „Сава Силов“ №29. Сградата е разрушена преди Освобождението, а днес на нейното място се издига скромна постройка. Кирил Христов има безспорен принос за развитието на литературата у нас в края на XIX и началото на XX век и още приживе е признат за един от най-лиричните български поети. Неговата книга „Затрупана София“ заема достойно място в нашата бохемска библиотека. В столицата, поетът разполага с повече от 10 адреса, които е трудно да изброим тук.

Маршрутът ни отведе до домовете на Иван Хаджихристов и Иван Мирчев, преди да посетим красивата къща на ул. „Парчевич“ №38, в която за кратко живее и твори Николай Лилиев. Тук съвпаденията са още по-интересни. На софийската улица „Петър Парчевич“ №38 се е намирал домът на Стоян Михайловски. Днес на построената на същото място жилищна кооперация е поставена паметна плоча. Самият Николай Лилиев също живее в столицата, като неговият основен адрес в центъра на града е бул. „Христо Ботев“ №10 – домът на Димитър Подвързачов, също роден в Стара Загора.

След края на нашата разходка с Ива Духтева, решихме да посетим Къща музей „Гео Милев“ Стара Загора на ул. „Гео Милев“ №37. Той е разположен в дома, в който живее цялото семейство на поета. За наше нещастие, денят беше понеделник – неработен ден за служителите на музея. Докато правихме своите снимки над оградата, мила непозната жена се появи, за да ни покани с думите „Елате, влезте, така и така сте дошли! Няма да Ви върнем, я!“ Какъв късмет! Не само успяхме да видим къщата отвън, но и получихме възможността да разгледаме експозицията с екскурзовод – уредникът Валя Сотирова. Тя отговори на всичките наши въпроси и прие да се снима с Виктор до дървото, посадено лично от автора на поемата „Септември“. В София Гео Милев сменя няколко адреса. Сред тях са ъгълът на улиците „Цар Асен“ и „Парчевич“, ул. „Цар Самуил“ №14 и ъгъла на бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Пиротска“.

Не успяхме да посетим музея „Литературна Стара Загора“, въпреки огромното ни желание да го направим. Не можем да Ви го препоръчаме.

Така завърши нашето старозагорско приключение! Благодарим на Ива Духтева, която вдъхна живот на „града на поетите“, на Валя Сотирова, която бе учтив домакин и умел разказвач, както и на краеведа Снежана Маринова – бивш директор на Регионална библиотека „Захарий Княжевски“, която ни насочи към правилните хора, за да можем да усетим духа на Стара Загора!

❤ Благодарим от сърце на адвокатска кантора PPG Lawyers за партньорството!