Ален Делон:“Ако умра утре, дай Боже да е от любов“

На 8 ноември 2023 г. великият актьор стана на 88 години

Нова книга за живота на френската филмова икона Ален Делон излиза на 5 май в родината му.

88-годишният световноизвестен актьор никога не е издавал автобиография, така че „Любови и спомени“ (Amours et Memoires) с дълъг предговор от самия него вероятно най-много се доближава до истината за противоречивия му характер.

Автори на „Любов и спомени“ са Деница Банчева, френска писателка с български произход и Лиляна Роска, сътрудник на Ален Делон, която от години събира архив с негови разсъждения.

В книгата са събрани оригиналните свидетелства на личности, които добре го познават. Сред тях са негови приятели и колеги като режисьора Коста-Гаврас, който го нарича „звяра на френското кино, незаменим и неподражаем“, Брижит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Джейн Бъркин, Натали Бей.

Жан-Франсоа Делон, брат на актьора и асистент-режисьор във филмите „Борсалино“ и „Вдовицата Кудерк“, разказва за детството им, илюстрирано с непоказвани до момента снимки.

Макар животът на Ален Делон извън екрана да е бил изпълнен с бурни връзки и скандали, той не крие, че успешната му кариера се дължи „на жените и е за жените“

Актьорът признава, че винаги е искал за жените в живота си да бъде „най-добрият, най-красивият, най-силният“. Сред тях той цитира имената на актрисите Роми Шнайдер, Натали Делон, Мирей Дарк, както и на модела Розали ван Бремен – майка на двете му последни деца. Той признава:

Любовта винаги ме е вдъхновявала да надскачам себе си. Никога не съм мечтал да бъда актьор. Влязох в професията и продължих да играя заради жените и за жените.

Актьорът посвещава книгата на „младите хора и кинозрителите от бъдещето“. В книгата има и някои неща, които се огласяват за първи път, като например посмъртно писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер след самоубийството й, както и декларацията му, че никога не е имал любовна връзка с Брижит Бардо, „колкото и странно да изглежда – от 65 години имаме най-доброто приятелство, което може да съществува.“

В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък казва за Делон, че притежава „величието на лъв, тайнствеността на черна пантера, зъбите на вълк“. В ръкописно свидетелство, рано оттеглилата се от светлината на прожекторите актриса, го определя като „доминант, който прикрива уязвимостта си, като намира убежище в самотата“.

Ален Делон завършва предговора си, перифразирайки Алфред дьо Мюсе, с думите:

Ако трябва да умра утре, дай Боже да е от любов. Искам хората да казват за мен: „Той често страдаше, понякога грешеше, но обичаше. Живя истински и не бе измислено създание на своите гордост и скука.“

Актьорът Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 година в Со, предградие на Париж. Той е носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г. Кавалер на Ордена на почетния легион през 1991 година. Близо 60 години известният френски актьор, който е много популярен и у нас, посвещава на киното, пише „Фокус“.

Кариерата му започва през 1957 г. Той е сред най-популярните актьори във френското кино, като се появява във филми, които привличат общо около 135 милиона зрители. Това го прави шампион в боксофиса като Луи дьо Фюнес и Жан-Пол Белмондо едновременно. Някои от най-известните му филми са „Под яркото слънце“, „Роко и неговите братя“, „Гепардът“, „Борсалино“ и „Шокова терапия“.

Големият му пробив идва с филма „Под яркото слънце“, който му носи приза за най-съблазнителен мъж в киното. Така завинаги милиони дами по света се влюбват в неговите сини очи. До средата на 80-те години той се превръща в най-скъпо платения актьор във френската история.

През 1985 г. печели „Сезар“ за най-добър актьор за „Нашата история“ и „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 2019 г. за цялостната си кариера.

В младежките си години Делон е работил като месар. Вторият му баща бил месар и именно от него бъдещата звезда наследява професията. След 3 години обаче Ален напуска месарницата, за да се присъедини към френския флот.

Когато е 14-годишен Ален Делон, получава възможността да играе гангстер в ням късометражен филм. Към началото на 2010 г. се е снимал общо в 88 филма и сериали, като е режисьор на 3 филма, сценарист на 10 и продуцент на 23.

Първата му главна роля е в романтичния филм „Кристин“ (1958) заедно с австрийската актриса Роми Шнайдер, с която по-късно имат и романтична връзка в продължение на цели 5 години.

Той не пробива в Холивуд и никога не получава звезда в холивудската „Алея на славата“, макар че е световноизвестен. Делон дълги години отказва роли на английски език. В крайна сметка решава да замине за САЩ, като там учи и английски език. Но така и не успява в Америка.

Ален Делон и Роми Шнайдер са сгодени от 20 март 1959 г. По време на тяхната връзка актьорът има любовна афера с немската певица и фотомодел Нико, която на 11 август 1962 г. ражда син – Ари Булон. Делон не признава своето бащинство, но Нико твърди, че той е бащата. През по-голяма част от времето родителите на Ален Делон гледат детето, като му дават и своята фамилия – Булон. През декември 1963 г. след близо 5-годишен годеж Делон и Шнайдер приключват връзката си. Шнайдер е звезда във френските филми от 70-те години, но се пристрастява към алкохола и успокоителните и на 29 май 1982 г. е намерена мъртва. Синът им Ари почина на 60-годишна възраст. Той се занимаваше с фотография.

През 1964 г. Ален се жени за Натали Бартелеми. Двамата имат син Антони. Семейството се разделя официално през 1969 г. На 51 години актьорът се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен. Официално има 3 деца от 2 брака –

Анушка и Ален-Фабиан са от брака му с Розали ван Бреемен. Французинът има 3 внучки от сина си Антони.

През последните години Ален Делон е известен не само като актьор, но и като успешен бизнесмен. Под търговската марка „Alain Delon“ се продават много стоки (парфюми, ръчни часовници, цигари, облекла и др.). Той също е станал притежател на собствена авиолиния.