Пианистът Георги Черкин пред Долап.бг: „Музиката е връзката ни с Бога“

Георги Черкин е роден на 2 юни 1977 г. в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, където до завършването си учи при Антонина Бонева. През 1996 е приет на първо място в Музикалната академия в София, където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година е приет в престижната академия “Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли.
Черкин печели първи награди от международните конкурси “Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и “Млади музикални дарования” 1994 в София. Изнасял е концерти в залите: Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години е награждаван с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата и изкуството в страната като “Кристална Лира”, “Златен Век”, “Златна муза“, “Златно перо”, и др.
Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса, Украйна и др. Активната му концертна дейност включва редица рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

На 25 октомври 2023 г. Георги Черкин и цигуларката Мила Георгиева изнесоха в Стара Загора концерт, организиран от Старозагорската опера в категория „Музика без граници“.

Моят първи въпрос към Вас е откъде идва е фамилия Черкин и какво означава в превод?

В началото Черкин не е било фамилия, а псевдоним на прадядо ми Димитър Златев. Бил е печатар и е разпространявал „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. Той е баща на дядо ми – композиторът , който решил да го добави като артистичен псевдоним – Георги Златев – Черкин. Баща ми я приема като фамилия – без Златев, само Черкин. Думата означава дързък на черкезки език. Горе долу това е историята.

Вие сте трето поколение музиканти във фамилията. Разкажете за предците си.

Имам информация, че още преди прадядо ми е имало музиканти в семейството. Някои са свирили на гъдулка, на цигулка. От двете страни на фамилията имам музиканти. Така че може да се каже, че съм пето-шесто поколение. Но официално – трето.

Всъщност не само дядо ми – Георги Златев -Черкин е с голямо присъствие в музиката. Най-известната българска цигуларка в миналото Недялка Симеонова ми е леля.

Пианото ли беше детската Ви мечта? Имали ли сте интерес към друг музикален инструмент?

Като всяко дете в ултрамузикална фамилия, обградено от всички страни с музика – майка ми свири на виолончело, баща ми също е пианист, още като съм проходил съм бил адаптиран към пианото като нещо съвсем естествено, като начин на живот. Това съм усещал още с раждането ми. Когато съм бил на 3-4 годинки, съм започнал да търся по пианото хармонии, благозвучия, познати мелодии. Родителите ми са забелязали този талант и са ме насочили в Националното музикално училище. В първи клас бях ученик на Антонина Боева. При нея учих 12 години. След това влязох в Консерваторията при проф. Куртев. Заминах почти веднага за Италия в Академия „Санта Чечилия“. Там завърших тригодишна специализация при Серджо Пертикароли. Бил към в Концертеум – Залцбург при проф. Кемерлинг …И много други майсторски класове из целия свят.

Какво включва репертоара Ви?

Имам голяма страст към симфоничен оркестър, заради което съм свирил над 30 различни клавирни концерта за пиано и оркестър. Може би съм бил солист в над 200 концерта. Всички концерти на Рахманинов. Всичко по-известно от клавирния репертоар съм свирил. Преди известно време започнах да правя симфонизация на известни клавирни произведения – „Лунната соната“ на Бетовен, „Годишните времена“ на Чайковски… Те са за соло пиано, а аз ги направих за пиано и оркестър. Т.е. добавих оркестър към вече съществуващите клавирни партии. На много места в света съм ги изпълнявал с голям успех, включително в Лайпциг, Залцбург, Москва …Има голям интерес към тези аранжименти. Последната година композирах мой концерт за пиано и оркестър, който беше изпълнен миналия месец в зала „България“ в София.

Друга, освен класическа музика изпълнявате ли?

По принцип много импровизирам. Мога да свиря всякакви стилове. Тъй като баща ми е в поп и джаз, още от малък съм израснал не само с класика, но и с популярна музика. От малък като ми хареса музика -от филм или песен, изваждам си ги на пианото и ги възпроизвеждам. Имам абсолютен слух, което много помага. Мога да свиря всякакви стилове, включително джаз. Мога да седна и да импровизирам, без предварително да зная какво ще свиря. Много интересен проект е концертът на четиримата пианисти. Правим всяка година такива концерти с аранжименти на опери или класика.

Какъв е животът на един активно концертиращ артист?

Трудно е да се каже. Лично аз съм доста свободолюбив. Обичам да имам доста свободно време, за да ми узряват някои идеи – дали в композиционен смисъл или да обработвам информация за произведения, които свиря. Идеята е, че понякога имаме невероятно натоварване и фокус. Това изисква събиране на някаква вид енергия и човек трябва да има достатъчно сили и заряд, за да я вложи в изпълненията на живо. Ако човек е ангажиран с твърде много неща в ежедневието и заетост, може би няма да има този фокус и необходима енергия на сцената.

Преди концерт – много се свири и човек няма личен живот. Непосредствено преди важни събития времето е ангажирано изцяло с подготовката за даден концерт.

Когато нямам концерти е контраст, тогава си почивам активно повече.

Как релаксирате?

Аз спортувам доста – обичам да плувам, ходя в планината с колело, карам ски през зимата… Карам мотор. Мисля, че шахът е много полезен за един пианист, защото и за двете занимания е необходима сериозна концентрация. Понякога преди концерт играя шах, защото това ми помага да тренирам концентрацията си. При шаха човек забравя всичко около себе си, точно както е и при свиренето.

Вие сте много красив и талантлив мъж. Жените оставят ли Ви на мира?

Трудно е да се каже… Не се оплаквам..!

Имате ли семейство?

Не, не, още ми е рано..!

Г-н Черкин, кой е градът по света, в който се чувствате най-комфортно?

За момента София. Това е моят роден град. Освен това, през последните 20 години нещата много са се подобрили – условия за живот- повече паркове, повече спокойствие. В България имаме прекрасни условия за живот. Трябва само да се балансират финансовите отношения – заплати, хонорари…Понякога животът е доста по-скъп отколкото хората получават като възнаграждение. Ако човек има достатъчно финансови средства, бих казал, че е доста хубаво да се живее в България. Затова София е градът, в който се чувствам най-добре. Апропо, в Стара Загора съм за първи път и оставам с прекрасно впечатление от всичко видяно.

Коя е Вашата любима дума?

Дзен! Тя включва много понятия – спокойствие, любов, благоденствие, хармония, самоусъвършенстване…

Росица Ранчева