Изложби отбелязват 400 години от първото издание на Шекспир

Първи издания днес са изложени навсякъде – от Британския музей до Нюйоркската обществена библиотека, а поне два големи книжни проекта ще отбележат годишнината

На 8 ноември 2023 г., по случай 400 години от първото издание на Шекспир, наречено Първото фолио, в цял свят се показват редки оригинали и се предлагат колекционерски екземпляри на творбите му, включително една, която се продава за 1500 долара, съобщава АП, цитирана от БТА. 

Учените смятат, че все още са оцелели между 200 и 300 броя от изданието на „Комедии, истории и трагедии на г-н Уилям Шекспир“ от края на 1623 г.

Под ръководството на двама приятели и бивши колеги на Шекспир, който умира през 1616 г., Първото фолио осигурява съществуването днес на оригиналните текстове на „Макбет“, „Дванадесета нощ“ и други крайъгълни камъни на западната литература. Много от произведенията на Шекспир не са били публикувани или са били достъпни само в евтини хартиени издания, докато авторът е бил жив.

„Без Първото фолио щяхме да изгубим цял свят от думи“, пише Грегъри Доран, почетен артистичен директор на Кралската Шекспирова компания, в увода на новото издание на „Пълните пиеси“ на Шекспир.

Британският музей си сътрудничи с „Ризоли букс“ в Ню Йорк за „Първото фолио на Шекспир: Факсимилно издание по случай 400-годишнината“, поместено в луксозен калъф. Книгата с каталожна цена 150 долара е с обем 928 страници и включва уводна брошура, написана от Ейдриън Едуардс, главен уредник на колекциите за печатно наследство на Британската библиотека.

Най-амбициозният и ексклузивен проект е „Пълните пиеси“ – лимитирано издание от „Фолио съсайъти“, лондонска компания, която издава персонализирани томове, вариращи от „Беоулф“ до поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин. Дружеството е отпечатало само 1000 копия от тритомния комплект, чиято каталожна цена е 1500 долара.

Освен предговора на Доран, изданието на „Фолио съсайъти“ включва и предговор от Джуди Денч. Всеки комплект е номериран ръчно от илюстратора Нийл Пакър. По данни на издателството повече от три четвърти от тиража на „Пълните пиеси“ вече са продадени. „В епоха, в която всичко изглежда за еднократна употреба, чувствам, че има добър пазар за прекрасни издания на класически книги“, казва Том Уокър, директор на „Фолио съсайъти“.

Според изследователя на Шекспир Крис Лаутарис Първото фолио е дръзко, дори смело, за времето си, когато подобни издания са били „запазени за научни трактати, огромни генеалогични текстове, книги с религиозно или историографско значение или дори произведения на монарси“. Преди Шекспир единственият известен драматург, удостоен с подобна чест, е неговият съвременник Бен Джонсън, който през 1616 г. издава „Творбите на Бенджамин Джонсън“.

Оказва се достатъчно успешно, за да бъде публикувано актуализирано издание – Второ фолио – през 1632 г., Трето фолио – през 1663 г. и четвърто – през 1685 г. През XIX в. оригиналното Първо фолио се превръща в ценна част от историята, отчасти благодарение на усилията на колекционерите Хенри и Емили Фолгър, и в символ на могъществото на Британската империя.

Сър Джордж Грей, който е бил колониален губернатор, създава библиотеки в цял свят, в които има копия на Първо фолио.

В Съединените щати се намират повече от половината от всички съществуващи екземпляри на Първото фолио, следвани от Обединеното кралство и Япония. Шепа издания съществуват и в Германия, Франция, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия, както и в други страни. За антикварите Първото фолио е най-голямата награда: едно от тях бе продадено за 9,9 милиона щатски долара през 2020 г.