Вярвам, че започва нов етап в нашето съвместно сътрудничество с Република Турция след стогодишнината й, заяви ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков

Тракийският университет ще бъде част от този мост, който се създава между Турция и България в областта на образованието и науката, заяви на 7 ноември 2023 г. ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков. Той участва в срещата „Културата и образованието – мост между България и Турция“, която се състоя в Националния пресклуб на БТА в Анкара и е по повод поставянето на оперния гала-спектакъл „Тоска“ на Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул на 8 и 11 ноември.

Гала-турнето на Софийската опера и балет е под надслов „България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ и е под патронажа на г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България, и на г-жа Емине Ердоган, съпруга на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

Проф. Ярков заяви, че е впечатлен от това, което генералният директор на БТА Кирил Вълчев и българският посланик в Анкара Ангел Чолаков са направили.

„Като ректор на Тракийския университет аз съм горд, че съм тук. Имаме десетки студенти от Турция, които са изключително мотивирани. Това са лекари, ветеринарни лекари основно, но чувствам със сърцето си, че започва един нов етап в нашето съвместно сътрудничество с Република Турция след стогодишнината й. Убеден съм, че Тракийският университет ще бъде част от този мост, който се създава между Турция и България в областта на образованието и науката“, посочи проф. Ярков.

„Културата, образованието и науката създават най-бързите и лесни мостове между хората, защото там езикът, на който се говори, е един и същ. И съм убеден, че благодарение на това, което сеем днес, тези след нас ще берат добри плодове“, изтъкна още ректорът на Тракийския университет в Стара Загора.

Той пожела успех на операта „Тоска“ на режисьора Пламен Карталов, както и на националния пресклуб на БТА в Анкара. „Убеден съм, че ние често ще бъдем в този клуб като гости и ще продължим нашите контакти с университетите в Турция“, добави в заключение проф. Добри Ярков. 

Източник: БТА