Грандиозен концерт „Загорче и приятели“ посветиха „С любов на учителя, будителя, твореца…“Венелин Кръстев

На 5 ноември 2023 г. Старозагорската опера се оказа недостатъчна, за да събере всички желаещи да присъстват на концерта, посветен на 70-годишнината от рождението на Венелин Кръстев (1953-2019). Организаторите са го нарекли така, както сърцата им са подсказали  „Но учителя, будителя, твореца…с любов“.  Преди да започне магията, на цял екран на сцената стоеше емблемата на „Загорче“, с която малките посланици на Стара Загора и България обиколиха половината свят. В салона също имаше немалко пораснали загорчета, с гордост облекли тениски на гърба с емблемата.

Концертът, който продължи повече от два часа с антракт беше в две части. Първата откриха  загорчета с постановка 1:1 стил Кръстев. Над 60 малки, големи и още по-големи певци, танцьори и  инструменталисти се впуснаха в игра  и начин на осмисляне на света от децата. Това е завещанието на Венелин Кръстев. Той е ръководител и хореограф от 1980 г. до 2019 г. Повече от две десетилетия с него работят Антоанета Крумова – диригент на хора  и Красимира Манчева – диригент на оркестъра в продължение на 34 г. и до днес. Ансамбълът изпълнява авторска музика, създадена от композитора акад. Кирил Тодоров.

От 2019 г. насам ръководството на Ансамбъла са поема от хореографа Миглена Манолова  и  Стела Барокова – диригент  на хора,  и  двете възпитанички на „Загорче“ , Диригент на оркестъра  е Красимира Манчева. Хореографът Теодор Димитров стяга момчетата танцьори. Даниела Дюлгерова  е хормайстор.

Първата част беше отредена за приятелите на „Загорче“. Елегантни, красиви, изрядни във всичко , сцената напълни Ансамбъл „Настроение”  с ръководители  Красимир Димитров и Христо Вълчев, също загорчета в по-предни години.

За да се поклони пред живота и творчеството на Венелин Кръстев от Лондон пристигна уникалният Лондонски български хор с ръководител Десислава Стефанова, една от солистките на „Загорче“. 30-те влюбени в българския фолклор мъже и жени – французи, германци, италианци, швейцарци, англичани …и няколко българи, запяха от салона, преместиха се на сцената  и завладяха публиката. С огромен ентусиазъм, на перфектен български език, с много чувство за хумор  изпяха две песни – „Вечеряй, Радо“ и „Сватба“.  (Във втората част също имаха по-голям изпълнителски блок).

На сцената се появиха следващи загорчета от миналото:  Солистката на Ансамбъл  „Тракия“ Дарина Славчева  ст. асистент в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, виртуозът на гъдулката  асистент, д-р Пейо Пеев и тамбуриста проф. д-р Владимир Владимиров – и двамата са преподаватели в Музикалната академия в Пловдив.

Градусът на настроението вдигна още повече  Представителен ансамбъл за автентичен фолклор в с.Дълбоки,  с ръководител Христина Янкова , една от изявените солистки на  „Загорче“.  След тях заиграха „Момчетата на Димитров“ – първата и единствена засега в България мъжка танцова формация излъчваща завладяваща енергия, сила и темперамент. Създател и ръководител е Теодор Димитров.  Камерната формация и хоровия състав на „Жарава“ с ръководител Даниела Дюлгерова остави без дъх публиката. Децата завладяват с чистото многогласно автентично пеене и заслужено самочувствие.

След това дойде ред на „старите“ загорчета. Мъжете вече поналели снаги,  с поокапали и оредели коси, но запазили завинаги жарта и отдадеността, дарена им е от Кръстев.  Заедно с момичетата, те изиграха любим тракийски танц.

Точка на първата част на концерта сложи още една гордост – Константин Маринов – Коцето, един от първите солисти на „Загорче“, който създаде ансамбъл чак в Чикаго и го нарече на едно от древните имена на Стара Загора -“Верея“. Благодарение на техниката, той поздрави загорчетата от различни поколения и им припомни завета на Кръстев:“Загорче завинаги!“

На въпроса по време на интервю на кого Кръстев би оставил „Загорче“, отговорът му е „На всяко загорче, което прояви желание и интерес да стане продължител на каузата“.

Втората част откри Лондонският български хор  с песни, създадени специално от акад. Кирил Тодоров:“Зададе се тъмна мъгла“, „Слънчите, мило мамино“, „Лю-лю“…За „подкрепа“ децата от „Жарава се присъединиха към лондончани за темпераментната, но много трудна „Джоре“…

Отново в стил Кръстев, децата представиха музикално-танцова- театрализирана композиция „Има-нема“. Заглавието е от позната народна песен, то сюжетът се развива върху дилемата има или нема самодиви.  Съставът беше подкрепен и от „Жарава“. Това не може да се разкаже, а само да се преживее. Удивително изпълнение!!!

И пак в стил ала Кръстев, финалът беше с т.н. „Харманът“ – всички участници  в представлението – двама по двама се изнасят извън сцената – с песен, музика и танц. Много красиво и незабравимо.

Сред бурни  аплаузи и възторжени възгласи  днешните загорчета и художествените им ръководители се появиха отново за изискан поклон. После запяха „Къде си вярна, ти любов народна…“ Песента се поде и в салона от възбудената публика.

Порасналия танцьор Кирил развя знамето на „Загорче“ .  Доайенът Красимира Манчева отново повтори „заклинанието“: „Загорче завинаги! Напред и нагоре продължаваме!“

Майката на Александра -Нели Стоянова прочете красиво стихотворение, посветено на Венелин Кръстев.

Безкрайно вълнуващо бе в кадри на огромния екран в операта да оживее Венелин Кръстев, Венко, така, както го познаваме – строг, респектиращ, вглъбен в това, което прави и казва, увличащ със слово и жест, дълбок, неподражаем. Една от най-интересните и знакови личности на съвремието ни, които Стара Загора е имала. Няма друг като Венелин Кръстев и няма други като „Загорче”-тата в цяла България.

Кръстев!  и от небето орисва всеки, прекрачил прага на „Загорче” – да стане достоен Човек и Българин, да бъде обречен докрай на приказния ни фолклор.

Долап.бг