Дюлята, принцесата на есенната градина
Сега е нейният сезон! Пресните дюли, които нашите баби поставяха на рафтове и по первазите на прозорците, когато навън се усещаше леденият дъх на есента, са най-добрият парфюм за дома. Те ухаят толкова нежно и свежо, с неповторим аромат. Не бързайте да ги правите на желе, компоти, сладко или пък – ракия. Прясната дюля е истинско съкровище за човешкия организъм, дори и да ви се струва, че е стипчива и трудна за хапване. Тя е един от плодовете с най-високо съдържание на пектин, и разбира се, е по-добрият избор от пектина на прах, защото цялата дюля е богата още на витамини – А, С, Е, Р, минерали – калий, калций, магнезий, кобалт, желязо, незаменими органични киселини, етерични масла и други открити и неоткрити от науката ценни съставки. Прясната дюля може да се яде сурова, ако е от по-сочните сортове, да се направи на сок или да участва в смутита, замествайки ябълката например. Сочната дюля може и да се настърже или пасира, да се овкуси с лимонов сок, малко мед и канела. За лечение се използват и семената на дюлята, и нейните листа. От уникалния български лечител Петър Димков е останала рецепта за студен извлек от дюли срещу упорита кашлица. Използват се целите сърцевини на 5-6 дюли с техните семена без да се раздробяват. Накисват се за няколко часа в чиста вода и след това водата се изпива – по 50-100 мл три пъти дневно. Чаят от листа на дюля също помага при бронхити, бъбречни инфекции и инфекции на устната кухина. Дюлята обича диабетиците и те я обичат, защото тя има нисък гликемичен индекс и помага да се регулира кръвната захар. А знаете ли, че именно стипчивият вкус на този плода, е онова, което прави дюлята незаменима сред есенните плодове? Този вкус се дължи главно на танина, който в разумни количества е отличен антисептик.
Ето и рецептата за чай от листа на дюля: шепа изсушени листа се кипват с чаша вода и после се оставят да престоят в нея за 15 минути. Получената отвара се прецежда, разрежда се с вода до достигане на първоначалното количество и се взимат по няколко супени лъжици три пъти на ден преди всяко хранене. Помага при бронхити и упорити кашлици.
13 ползи за здравето от дюля
1 Помага за отслабване
Дюлята има минимално съдържание на калории, така че яденето й насища тялото с енергия, която не се превръща в мазнини. 100 г от продукта съдържат само 57 kcal.
Диетолозите често включват дюля в режимите за отслабване. Той ще бъде полезен за хора, които тренират усилено, тъй като при повишени физически натоварвания тялото има остра нужда от витамини и минерали, на които този плод е богат. Освен това включването му в менюто ще помогне значително да се разнообрази диетата.
2 Дюля за профилактика и лечение на стомашни язви
Учените са установили, че дюлята е един от продуктите, които предотвратяват развитието на стомашни язви на фона на злоупотребата с алкохол. Освен това този ценен плод съдържа уникални съединения, които предотвратяват размножаването на Helicobacter pylori, основният виновник за заболяванията на храносмилателния тракт.
Само в САЩ 4 милиона души са диагностицирани със стомашни язви всяка година. Рисковите фактори са сериозни грешки в диетата и стрес. Използването на сок от дюли може да намали ефекта им върху тялото, да намали вероятността от такова сериозно заболяване.
3 Помага за борба с възпалението
Дюлята е източник на витамин С, който е необходим за нормалното функциониране на имунната система и намаляване на възпалението . С помощта на този продукт можете да запълните до 25% от дневната нужда на тялото. За да получите максимална полза от дюлята, трябва да изберете само зрели плодове.
Учените са установили, че дюлята има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Яденето му помага за предотвратяване на растежа и размножаването на опасни бактерии като E. coli и Staphylococcus aureus.
4 Мощен антиоксидант
Дюлята има силни антиоксидантни свойства. Без тях тялото не може да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките и нарушават тяхната структура. Ето защо дюлята трябва да бъде включена в диетата, за да се предотвратят метаболитни нарушения и развитие на хронични заболявания.
Дюлята съдържа флавоноиди като кемпферол и кверцетин. Отдавна е доказано, че те могат да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това сокът от дюля е отлично средство за подмладяване на кожата на лицето и възстановяване на щетите, причинени от оксидативния стрес и процеса на стареене.
5 Дюля срещу вируси
Много изследвания показват, че дюлята е ценен източник на феноли, които отдавна се използват за по-ефективно лечение при грип. Затова дюлята се препоръчва да се яде през студения сезон. Имайки комплексен ефект върху тялото, плодът допринася за бързото възстановяване.
По целия свят са известни полезните свойства на портокалите, които се препоръчва да бъдат включени в диетата с настъпването на есента. По отношение на дюля това твърдение също е вярно. С антивирусна и противовъзпалителна активност, както и антиоксидантни свойства, плодът е истинска помощ в борбата срещу простудните инфекции.
6 Подобрява храносмилането
От древни времена дюлята се използва за подобряване на храносмилането и лечение на различни нарушения, свързани с функционирането на храносмилателния тракт. Ако в предишни години хората са го яли, започвайки от наблюдение и интуиция, сега ползите от него за стомаха и червата са доказани от науката.
Учените са установили, че дюлята е продукт, който може да се използва за предотвратяване на улцерозен колит и други чревни заболявания. Редовното му включване в диетата помага за справяне с гаденето и повръщането. Продуктът може да се консумира дори от бременни жени, страдащи от токсикоза, особено сутрин.
7 Полезно за сърдечно-съдовата система
Дюлята съдържа хлорогенни киселини, антоцианини, флавоноиди, катехини и проантоцианидини. Многобройни изследвания са установили, че дюлята помага за вормализиране на кръвното налягане. Черешите и ябълките имат подобни свойства.
За да получите положителен ефект, е необходимо редовно да включвате дюля в диетата. Освен това трябва да го ядете в суров вид, без предварителна термична обработка.
8 Дюля за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта
Дюлята съдържа разтворими фибри, които не съдържат нито грам нездравословни мазнини. Следователно хората с високи нива на холестерол могат безопасно да го ядат. Този продукт няма да предизвика никакви странични ефекти.
Проблемът е, че дюлята запазва максимума от свойствата си, ако се консумира сурова. Въпреки това, не всеки харесва вкуса му. Канела и анасон ще помогнат за коригиране на ситуацията, които в комбинация с дюля й придават отличен вкус.
9 За превенция на рак
Дюлята е богата на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на анормално делене на клетките и предотвратяват развитието на раковите тумори. Чрез неутрализирането на свободните радикали антиоксидантите предотвратяват тяхното увреждащо действие върху тъканите и органите.
Сокът от дюля е богат на танини (катехин и епикатехин), които имат стягащи свойства. Доказано е, че помагат за предпазване на лигавиците от рак. Комбинирайки се с токсини, които образуват туморни клетки, танините бързо ги неутрализират.
10 Управление на стреса
Сокът от дюля улеснява понасянето на нервното напрежение, в което се намира човек по време на стрес. В ежедневието няма да е възможно да го избегнете, но можете да сведете до минимум патологичния ефект на стреса върху тялото с помощта на този слънчев плод.
Учените са установили, че това се дължи на огромното количество антиоксиданти, открити в дюлята. Ето защо се препоръчва да го включите в диетата на хора, които през деня са в повишено нервно напрежение.
Оказва се, че дюлята е любим продукт на йогите и всичко това поради факта, че има изразен успокояващ ефект. По време на занятията не е необходимо да консумирате целия плод, можете да приготвите чайове, сокове и запарки на базата на него.
11 За зрението
Дюлята на Запад отдавна се използва за лечение на очни заболявания. Към днешна дата от науката е доказано фактът, че подобрява зрението и предотвратява развитието на сериозни офталмологични заболявания. Това е възможно поради факта, че плодът съдържа витамини и микроелементи, полезни за очите, а именно:
- IN 1;
- AT 3;
- AT 6;
- калций;
- калий;
- Цинк;
- Фолиева киселина и др.
Засилват ефекта на антиоксидантите, които са богати на продукта.
12 Дюлята е продукт за здравето на черния дроб
Дюлята укрепва имунната система, формирайки устойчивостта на организма към различни инфекции. Като цяло има положителен ефект върху състоянието на всички органи, включително и на черния дроб. За поддържане на здравето й в китайската медицина този плод се използва от дълго време.
13 Намалява симптомите на алергия
Пиенето на пулпа и сок от дюля помага за намаляване на симптомите на алергии, астма и дерматит. Има доказателства, че продуктът съдържа вещества, които могат да потиснат патологичната активност на имунните клетки. Именно тези са отговорни за развитието на алергична реакция. Продава се дори лекарство срещу алергии Gencydo, което включва дюля с лимонов сок. Използва се за облекчаване на тежки симптоми на алергия като хрема, сълзене на очите, сърбеж, астма и кожни реакции.