Уникалният Лондонски български хор ще пее утре в Стара Загора

На 4 ноември 2023 г., от 18:00 ч., в салона на НЧ „Св.Климент Охридски“ уникалният Лондонски български хор с диригент старозагорката Десислава Стефанова ще изпълни самостоятелен концерт.  Това е хорът, който накара Великобритания да се влюби отново в българската народна музика.

Програмата е с надслов „С песните на маестро Кирил Тодоров“. Неговата музика им носи вдъхновение, наслада и носталгия.

Още 7-8 годишна, диригентката Десислава Стефанова като загорче, се влюбва в песните на маестрото и ги запява. По думите й, знае всяка нота написана от Тодоров и максимално точно я поставя на хора, който основава преди 20 и повече години. А сега Кирил Тодоров заявява уверено:“Деси ще бъде моята наследница“!

Тясното сътрудничество между двамата музиканти започва от 2006 г. От тогава досега Лондонският български хор е напълнил два диска с негови песни, създадени специално за формацията. Те се изпълняват с огромен успех навсякъде в острова и Европа, на сцената на НДК в София и Амфитеатъра в Пловдив, на фестивали, конкурси, дни на българската култура в различни страни и световни сцени.

Много от песните са композирани от маестро Тодоров по поръчка и с финансовата подкрепа на Би Би Си. Хористите не пропускат възможност да се похвалят, че са може би единствения хор в света, който си има собствен много талантлив композитор.

За по-любознателните ще уточня, че този удивителен интернационален състав, е гостувал многократно и в родния град на Деси, на Копривщица, на Джаз фестивала в Банско. Бил е на една сцена с големи артисти и музиканти, какъвто например е цигуларят Найджъл Кенеди.

Лондонският български хор е уникална група от певци от цял свят, обединени от любовта към българския фолклор и желанието да пеят като българи. Създаден е през 2000 г. от певицата Десислава Стефанова, възпитаничка на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Хорът е представял своя пребогат български репертоар в Уестминстърското Абатство, в големи концертни зали и модерни клубове, на фестивали и рок концерти, в посолства, по селски площади и на шлеп по река Темза.
През 2006 г. Лондонският български хор печели наградата на Би Би Си за некласически хор на годината, ставайки първият певчески състав, удостоен с това звание. Съставът сътрудничи с много рок, джаз и класически музиканти в уникални продукции.

Хористите пътуват до България и Стара Загора на собствени разноски. Поради това, на сцената ще излязат половината от изпълнителите, но това няма да стане за сметка на представянето им.

Поводът за гостуването на Лондонския български хор в Стара Загора е честването на 70-та годишнина от рождението на Венелин Кръстев (1953-2019) – създател и главен художествен ръководител на емблематичния ансамбъл „Загорче“. Концертът -спектакъл ще започне на 5 ноември 2023 г. от 18:00 ч. в Старозагорската опера. Лондонският български хор ще се представи и в двете части на събитието.

Входът за концерта „С песните на Кирил Тодоров“ в НЧ „Климент Охридски“ е свободен.

Росица Ранчева