Музей на легендарната оперна певица Мария Калас откриха в Атина

Споменът за легендарната оперна певица Мария Калас вече се съхранява в новата културно-научна институция. Атинската сграда е истински шедьовър на Неокласицизма, където почитателите на великата гръцка оперна певица могат да научат повече за нейния живот. Намира се на ул.“Митрополеос“ Nо 44.

Поводът за откриването е рождената дата на Калас, която на 2 декември 2023 г. щеше да навърши 100 години.

Освен информационни табла, фотографии, лични вещи и костюми на Мария Калас, посетителите ще могат да видят от кичур от косите й до синя кадифена рокля, която е носила след паметно изпълнение на „Травиата“ от Джузепе Верди в миланската опера „Ла Скала“ през 1955 г. Изложени са и очилата на Калас, костюмите й и тетрадка, която е ползвала, докато наизустява някои от ролите си. На втория етаж на музея посетителите ще могат както да послушат части от най-емблематичните ѝ изпълнения, като арията „Каста дива“ (Casta Diva) от операта „Норма“ на Винченцо Белини, така и да чуят как тя преподава във висшето учебно заведение „Джулиард“ в Ню Йорк през 1971-1972 година.

Атина се гордее, че може да окаже такова огромна чест на легендарната Дивина. Музеят, посветен на Мария Калас, който е и първият такъв в света, кара всички ни да се гордеем. Искам да благодаря искрено на всички дарители, спонсори, екипа на проекта и всички останали, допринесли за това градът ни да получи такова огромно културно богатство.” – сподели неотдавна кметът на Атина, Костас Бакоянис, по време на публична реч.

Мария Калас е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала през 1951 г. Репертоарът й включва „бел канто“ оперите на Доницети, Белини, Росини, Верди, Пучини и Вагнер. Музикалният й и драматичен талант й спечелва името La Divina. Калас има дългогодишна връзка с милиардера Аристотел Онасис, на когото ражда дете, което умира. Самата тя си отива от рядко заболяване на 16 септември 1977 г., само на 53 години. 

Всички опери по света посвещават различни събития, концерти и спектакли, посветени на Божествената Калас.