„Графичен форум“ 2023 – младост, дързост и талант

За седма поредна година в Стара Загора се  организира Националната изложба „Графичен форум“. На 1 ноември 2023 г.– Ден на народните будители в зала „Лубор Байер“  се състоя откриването на изложбата, която популяризира графичното изкуство  в града и в страната.

„Стартирахме „Графичен форум” през 2017 г., април месец за 2 седмици. На следващата година изложбата съвсем естествено намери своето време и място на 1 ноември и оттогава се провежда вече за цял месец. Още в началото бе заложено да няма възрастова граница и сякаш във времето това почна да се вижда по-ясно, статутът не е променен от тогава. В последните 2-3 години участват много млади хора. Тази година повече от половината участници са млади хора, а половината на половината на всички 30 участника /около 10-тина/ са дори под 20 години, има и ученици на по 16-17 години. Техните работи стоят абсолютно професионално до работите на по-възрастните колеги, което насочва този конкурс към работа с млади хора съвсем естествено , без да го целим дори. Тази година има повече старозагорски автори – Валентин Дончевски, Миглена Колева, моя милост, Райчо Чакъров, Цецо Стоилков” – коментира Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Разговорът естествено продължава с въпрос за развитието на Графичната база в Стара Загора.

„Още откакто е създадена през 2020 г. работи като Графична школа за деца. За 3 години имаме над 30 награди от различни конкурси. Единствената такава е в България. Тук идват деца от 7 до 18 години, най-много са между 7 и 11 години”

И сега се връщаме към наградите и наградените от 7-то издание на Националната изложба „Графичен форум” 2023 г.

„По статут има 3 равностойни награди по 650 лв. – Васил Колев Vasillo, Валентин Иванов,Христо Георгиев. Оттам нататък журито до последно имаше колебания и излъчи няколко номинации: на Райчо Чакъров, много мил жест на журито, че го оцени и като художник, и като личност, и като цялостен принос…Другият с номинация е Бранко Николов. Има  специална награда на Петър Лазаров, който се представя с едни много интересни дърворези, техника, която работят малко творци. Има номинация за млад автор на Кристина  Вътова /влюбих се в графиките и офорт и акватинта с оригиналното име Leaf it as it is/   и Награда за млад автор на Елена Янкова. Наградите са общо 8, а тази за млад автор по статут включва и той да направи изложба в залата ни,- каза още Алагенски.

По статут комисията за журиране и награждаване е от тримата миналогодишни победители: Гергана Рахнева, Валентин Дончевски и Данчо Тенев, който е на мястото на Зоран Мише. Те са приели 77 творби от 32 автора. От тях одобрени за участие са 55 творби от 30 автора.

Изложбата наистина „крещи” таланта на своите автори с произведения главно в голям формат. „Крещи” с гласа, свежестта, оригиналността, пробивността, настъпателността, заряда на младостта. Интересно е, че образите не са абстрактни, а са класически по някакъв свой, дързък начин. Подредени и симетрични са, а същевременно и центробежни, като избухване на ядрото смисъл.

Непременно посетете изложбата, имате цял месец на разположение!

Уляна Кьосева