С грандиозен концерт загорчетата почитат 70-годишнината на Венелин Кръстев (1953-2019)

На 5 ноември 2023 г. от 18:00 ч. в Старозагорската опера под надслов „Загорче и приятели“ ще се състои грандиозен концерт, посветен на Венелин Кръстев – баща, ръководител, новатор, творец в пълния смисъл на думата на емблемата на Стара Загора -Детско-юношески ансамбъл „Загорче“. Тази година на 31 август той щеше да навърши 70 г., но преди четири години внезапно отлетя към космоса.

За програмата споделя пред Долап.бг Красимира Манчева – човекът оркестър на Ансамбъла повече от 35 години, научила десетки загорчета на гъдулка. Не зная други детски фолклорни ансамблови формации, които са имат пълен оркестър за народна музика. Всичко това се дължи на г-жа Манчева.

И така. Концертът -спектакъл ще бъде в две части с пауза. В първата заедно със загорчетата ще участват приятелите – Лондонски български хор с диригент загорчето Десислава Стефанова, който пристига от острова специално за случая, всички състави от Стара Загора с ръководители загорчета – ДЮНХ „Жарава” – Даниела Дюлгерова, ансамбъл„Настроение” – на Красимир и на Христо, световноизвестният гъдулар Пейо Пеев, народната певица – вече и преподавател в консерваторията Дарина Славчева, уникалната танцова формация Димитров, Константин Маринов-Коцето – клуб „Верея” от Чикаго (виртуално). Загорчета от различни поколения ще изиграят заедно един Тракийски танц“ . Ще има и мултимедия, с която да се разкаже и за Кръстев и за ансамбъла и други изненади.

Втората част ще започне отново с изпълнение на Лондонския хор. След това, заедно със „Жарава“ , ще се състои премиера на театрализирания музикално – танцов спектакъл „Има – нема“. Той е изграден в стилистиката на „Загорче“ . Вдъхновена е от творческия подход на Кръстев. Темата е легенда за самодивите и тяхната магия. Считаме, че това е реверанс към живота, творчеството и делото на Венелин Кръстев. От друга страна искаме да покажем, че продължаваме неговия път. Продължаваме да спазваме с гордост и отговорност девиза „Загорче завинаги“- каза Красимира Манчева.

Концертният състав в този сезон е около 60 деца на възраст от 6 до 18 години. Има още толкова запалени загорчета в подготвителните школи.

Входът на събитието е с покани, които могат да се получат от офиса на „Загорче“.

Росица Ранчева