Русалина Мочукова с награда „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци

„Кристална лира” за Русалина Мочукова в категория „Педагог” – за

уникалния проект на Старозагорската опера „Ние сме музиканти”

Снощи, в Деня на народните будители 1 ноември, на официалната церемония,

която се състоя на сцената на Националния музикален театър, бяха връчени

годишните награди „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и

танцови дейци и агенция „Кантус фирмус“. В категория „Педагог“ наградата

е за Русалина Мочукова – оперна певица, солистка на Държавната опера в

Стара Загора, логопед-музикотерапевт – за изключителния й принос в

проекта на Старозагорската опера „Ние сме музиканти“, за приобщаване на

деца и младежи със специални образователни потребности към музикалното

изкуство.

Русалина Мочукова получи лично наградата и се обърна развълнувано към

публиката и организаторите на събитието с думите:

„Благодаря на „Кантус Фирмус“ и на Съюза на музикалните и танцовите

дейци в България за високото отличие. За нас от Държавна опера-Стара

Загора проектът „Ние сме музиканти“ е мисия! Благодаря за сърцатата

подкрепа на Огнян Драганов и на целия екип на Операта.Такива проекти се

реализират само в няколко театъра в света и Държавна опера-Стара Загора

е един от тях!

Посвещавам тази награда на всички прекрасни деца от „Ние сме Музиканти“

и на целия невероятен екип на Държавна опера-Стара Загора! Изкуството

има силата да променя животи, няма нищо по-истинско от това да подадеш

ръка, да вдъхнеш надежда и да накараш едно дете да мечтае! Ние го

направихме и ще продължим да го правим!

Честит празник!”

Честита награда на Русалина Мочукова, честита награда за Старозагорската

опера за уникалния проект „Ние сме музиканти”! Честита да е наградата за

всички деца, които нямат търпение да дочакат неделя-та, за да дойдат в

своя втори дом – Операта! Кауза, мисия, посвещение, щастие, което се

чете в очите на децата, на техните родители, на малкия екип на Русалина

Мочукова, благодарение на който всеки следващ ден е още по-хубав и

смислен!

За „Оперетно изкуство и мюзикъл“ бе отличен тенорът Владимир Грудков – за ролята му на Фантома в мюзикъла „Любовта никога не умира“, на сцената на Музикалния театър.

Наградата в категория „Музикален фолклор“ е за академичен фолклорен ансамбъл при академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (Пловдив)–  за премиерния концерт-спектакъл на 26 юли 2023 г. на Античен театър, Пловдив.

За танцов фолклор призът е за фолклорния ансамбъл „Родопа“ (Смолян) – за трилогията „Изтървани ритми“ през сезон 2022/2023 г. и за премиерата на музикално-танцовия спектакъл „Звезден Рожен“ (2023).

За „Постановъчен екип“ е отличена Държавната опера при Театрално-музикален продуцентски център във Варна – за премиерата на операта „Хитрата лисичка“ (2023) в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“, заедно с Volkstheater в Рощок (Германия), съвместен проект с фестивала „Варненско лято“.

За балетно изкуство призът отиде при „Арабеск“ – за премиерата на спектакъла „Триптих“ (2022) на сцената на Музикалния театър.

Тромбонистът и композитор Георги Корназов получи две награди – в категория „Джаз“ и наградата на публиката – за концертите с „Нова генерация квинтет“и участието в шоукейса на European Jazz Network в София.

Оркестърът „Кантус фирмус“ е победител в категория „Оркестрово изкуство“ – за откриването на „Европейски музикален фестивал“, за заключителния концерт от конкурса и академията за оркестър „Кантус Фирмус“.

Категорията „Хорово изкуство“ отличи хора на русенската държавна опера – за пасхалния концерт на 13 април 2023 г. с „Реквием“ от Антонин Дворжак.

Валдхорнистът Виктор Теодосиев е фаворит в категорията „Млад изпълнител“ – за рецитала на 24 юни 2023 г. в камерна зала „България“, в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с участието на Виктория Василенко (пиано).

В категорията „Диригент“ отличеният е Арто Чифчиян – за концерта с Български камерен оркестър (Добрич) на 12 септември 2022 г. на международния фестивал „Дни на камерната музика“ (Габрово),  посветен на 70-годишнината на проф. Атанас Атанасов.

В категорията „Музикална критика и публицистика“ е отличена Татяна Каприева – за публикации й в списание „Музикални хоризонти“ и авторския й блог „Култура всеки ден“.

В категорията „Духов оркестър“ победител е Бургаски духов оркестър – за юбилейния концерт на 3 декември 2022 г. в Бургас, по повод 75 години от създаването на състава.

В категорията „Звук и звуков дизайн“ призът е за д-р Теодор Попов – за реализирания електронен звуков дизайн на открито в концертите на дуо „Капана“ на 1 септември 2022 г. (откриване на „Есенен салон на изкуствата“, Пловдив) и на Виенския симфоничен оркестър (Античен театър, Пловдив,  9 и 10 септември 2022), както и за музикалния проект и албум „Отвъд“ (2023).

В категорията „Мениджмънт в музикалното и танцово изкуство“ призът е за Даниела Димова, директор на Държавна опера – Варна.

На церемонията бяха обявени няколко специални награди. Софийският камерен хор „Васил Арнаудов“ получава наградата на Министерството на културата, Благодордна Танева – на „Кантус фирмус“, акад. Пламен Карталов – на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Вилиана Вълчева (диригент) и Музикалният театър (София) – на Северномакедонските уметници, а диригентът и директор на Плевенската филхармония Любомир Дяковски – на „Вила Мелник“.

Посмъртно извънредна награда „Кристална лира“ се присъжда на оперетната прима Катерина Тупарева от Музикалния театър и звукорежисьора Христофор Стоянов.

„Кристална лира“ получава и певицата Йорданка Христова.

Информация и снимки БТА и лични