Стара Загора се поклони пред паметта на народните будители

Навръх 1-ви ноември – Ден на народните будители, старозагорци се събраха пред паметника на митрополит Методий Кусев, за да изразят своя респект, благодарност и гордост от подвизите им.

Тържеството започна с литургия и водосвет, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от всички храмове в престолния му град. След като поръси със светена вода всички присъстващи, митрополитът каза:

Има дни, които ярко носят духа и величието на българската душа. Празникът, който ни е събрал, е част от този наниз от светлина, в която сам е втъкан родният ни дух, вярата и обичта към родината.

Неслучайно празникът на народните будители възниква след Първата световна война във време тежко за страната и народа ни. Нашите предци, от този изстрадан опит, са знаели, че духът и вярата са силата на победното българско кръстоносене и затова избират денят на преподобния Иван Рилски- Чудотворец – 1-ви ноември по тогавашния църковен календар, за празник на будителството.

Днес за повече от 100-тен път, честваме този празник на българската духовна съкровищница на съзидателите на народностните ни добродетели , на духовните ни войни, отстояли упование, вяра, любов и народност. Тази вяра и обич към отечеството дават сили на Свети Патриарх Евтимий да тръгне към дръвника, за да бъде посечен от палача, чиито ръце остават неподвижни. Тези чувства са в сърцето на Преподобния Паисий Хилендарски – атонският монах и светец, за да се появи чудната и така нужна и за тогава и засега История славянобългарская. Те са и в стихията на Свети Софроний Врачански, Васил Априлов, Христо Ботев, Димитър и Константин Миладинови, Света Злата Мъгленска, Свети Игнатий Старозагорски, Добри Чинтулов и Васил Левски, Отец Матей Преображенски, Любен Каравелов, Иван Вазов и колко още мъченици и труженици за свобода, духовност и вярност към майка България. Всички те събуждат съвестта ни и вдъхват обич към православната вяра, към отечеството и всеки страдащ човек. Те са живецът на българското духовно сърце и под тяхното водачество, народът ни е преодолял през вековете страдания и неистови стремежи за унищожение и асимилация.

Първоерархът на Старозагорската епархия, блаженопочиналият дядо Митрополит Методий продължава възрожденската им пътека, а неговото дело и труд са значими и актуални. Защото народностното ни единение винаги е жизнено и необходимо.

Нека да продължим патриотичната му енергия и да носим заряда от вяра и родолюбие на нашите духовни будители, силата на тяхната любов и чистотата на техните мисли! Амин!

Честит и благословен празник! За много и благодатни години“ – пожела митрополит Киприан.

Есе за празника прочете водещият на събитието актьорът Ивелин Керанов. В него се казва:

Приятели – стари и млади, съграждани, днес е нашият ден. По всички краища на света, българи дето има, днес е празник. Този народ, минал през възходи и падения, много плакал, много страдал е проумял през вековете, че в учението трябва да се вярва както в Бога. Че свободен е само просветеният, будният человек…

С обич днес гледаме пръстчетата на азбукарчетата как с мъка пишат първото а -б. И се надяваме някой ден да станат достойни хора. Ще минат години, ще разберат със сърцата и душите си, че този празник е празник на духа , на знанието, на родолюбието. Че тези бледи образи от иконите са били хора от плът и кръв. Че са жертвали всичко за бъдещето! За нашето бъдеще!

Славнии първоапостоли български, огрейте от небесата земята на България, стоплете душите ни и дайте ни надежда, дайте ни вярата си! Днес е вашият ден! Помогнете ни с чест да влезем в нашето утре, да станем мъничко по-добри, да обичаме и да бъдем обичани.

Пресветлий отче Кириле и ти преблагий Методие, славни отче Клименте и кроткий Науме, и вие Сава, Горазд, Ангеларий, отче Бозвели , Свети отче Паисий, Софронии, учителю Доброплодний, даскале Ботьо Петков, Раковски, Ботев, Стамболов, Добри Войников, Друмев, Славейков и всички вие, които и днес превръщате децата ни в човеци, простете! Прошка искаме за делата си! Истина искаме за душите си! Дано след вас, заедно с вас, да съградим България за добруване и благоденствие! Амин!“

Младите будители от Основно училище „Кирил Христов“ с ръководител г-жа Величка Велчева поднесоха прекрасен, вълнуващ рецитал.

Радостин Танев -зам.кмет на Община Стара Загора говори за смисъла на Деня на народните будители, за обичта, за бъдещето:

Първи ноември е и ще бъде празник на нашите будители, на онези, записани със златни букви в българската история – революционери, книжовници, знаещи и можещи будители. Но и на новите будители, които трябва да знаят, че младите хора имат нужда от добрия пример.

Днес повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени, да бъдем заедно, да гледаме в една посока за бъдещето на нашите деца. Честит празник!“ – пожела г-н Танев.

Пред мемориала на митрополит Методий венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Общинския съвет, от областния управител на област Стара Загора, от Светата старозагорска митрополия, от много деца, ученици и граждани.

За празничното настроение допринесе общинският духов оркестър с диригент Виктор Крумов.

Росица Ранчева