На Деня на народните будители отличиха най-заслужилите будителите на Стара Загора за 2023 г.

С химна на Народните будители започна церемонията по връчване на наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“, присъждани за високи постижения в областта на науката и образованието на община Стара Загора. По традиция бяха дадени и наградата „Митрополит Методий Кусев“ на Регионално управление на образованието – Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените – Стара Загора.

С химн на Народните будители бе дадено началото на тържествената вечер. Временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора Радостин Танев поздрави присъстващите, препълнили салона на Културен център Стара Загора: „Честит празник, скъпи будители. Заставам пред вас, учители и будители, с огромно вълнение и истинско уважение, защото знам, че работата ви не е никак лесна. Знам, че отговорността за бъдещите поколения стои пред вас и знам, че вие успявате да разпръсвате знанието с лекота. Вие сте тези, които учат децата ни и същевременно помагате за бъдещето и развитието на поколенията. Нека повече хора се насочат към тази благородна и раздаваща се професия. Бъдете здрави!“, – каза Радостин Танев. Той връчи две награди плакет „Анастасия Тошева“ на Педагогически колектив на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ за високи постижения в образователната дейност и професионалното обучение на възпитаниците и на Педагогическия колектив на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ за завоювани призови места на ученици и учители за иновации и високи постижения в образователния процес.

От номинираните учители с плакета „Анастасия Тошева“ и грамота беше удостоена Екатерина Йовчева, старши учител по математика в Основно училище „Кирил Христов“ за постигнати високи резултати на нейни ученици, за иновативни образователни практики в сферата на математиката и екологичното образование. От сферата на науката високото отличие получи проф. д-р Галя Кожухарова, директор на Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет за утвърждаване на институцията с богата научно-изследователска дейност и иновативни практики.

С единодушно решение на специалната комисия по определяне на наградите, с плакет „Млад учител“ бяха удостоени всички номинирани – Мария Даскалова, учител по китайски език в Средно училище „Максим Горки“, Кристиан Емил Михайлов, учител по информатика и информационни технологии в Средно училище „Иван Вазов“, Красилена Калъчева-Иванова и Делчо Делчев, учители по български език и литература и Петър Иванов, учител по английски език – и тримата в Национална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ и Ралица Бояджиева, учител по информационни технологии в Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

Всички наградени благодариха за високата чест, оказана им, както от педагогическите колективи и ръководителите им, така и от старозагорската общественост и Община Стара Загора

За пета поредна година, на този така важен за всички ден, в който отдаваме почит на просветителите, се връчва и ежегодната награда на Регионално управление на образованието (РУО) – Стара Загора „Митрополит Методий Кусев“. С отличието се удостояват директори, учители и педагогически колективи за значими постижения в професионалната преподавателска дейност и принос в системата на предучилищното и училищното образование. Наградите връчи лично началникът на РУО г-жа Татяна Димитрова.

Здравейте на всички будители, защото тук, в тази зала всички вие сте една малка частичка от съвременните будители, – каза г-жа Димитрова.- За мене и екипа на РУО – Стара Загора е удоволствие да бъдем сред вас, да връчим нашата ежегодна награда и да се преклоним пред това, което вие съвременните будители правите със сърце, за да успявате да предавате искрата, пламъка и вдъхновението към младите учители, към учениците които завършват и също се прекланят пред труда на своите учители. На всички пожелавам да бъдете здрави! Да продължавате със същия плам и вдъхновение да възпитавате нашите деца – бъдещето на България!“

Наградата „Митрополит Методий Кусев“ за директор на детска градина получи Петя Копанова директор на ДГ Nо 20 „Мир“ за доказано постигнати резултати, носител на новаторски дух и вдъхновение . Наградата за учител в детска градина бе удостоена Зорница Делчева, учител в ДГ №11 „Загоре“. Призът за непрестанна грижа във възпитателно-образователния процес заслужи колективът на ДГ  № 7 „Светулка“.

В  категория “Директори на училища”, наградата  „Митрополит Методий Кусев“ получи директорът на СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово Нели Кючукова. В категория „Учители в училище“ отличието получи за Стоянка Търгова от СУ „Пейо Яворов“, гр. Чирпан. В направление „Педагогически колективи“ удостоен бе екипът на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора.

За седма поредна година Съюзът на учените -Стара Загора връчи приза „Будител на Стара Загора на две изявени, умни, талантливи и красиви старозагорки – Магдалена Ралчева, изявен кинорежисьор и създател и директор на ежегодния Международен кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, и поетесата Мария Донева. Организаторите на събитието по оригинален начин представиха мотивите за наградата на г-жа Ралчева – откъси от нейните филми „Още нещо за любовта“ и „12 „А“ , както и моменти от провеждането на „Златната липа.

Благодаря за тази номинация, която е доказателство, че изкуството и науката се допълват. Честит празник, будители, бъдете здрави и вдъхновявайте. Тази награда е много специална за мен, защото е признание на старозагорската общественост и оценка на публиката за дейността на фестивала през тези вече 11 години“, сподели Магдалена Ралчева.

Тази награда не е просто една радост и една чест. Тя не е важна само за мен, а за всички учители и будители, на които усилията не са напразни“, каза Мария Донева – автор на много книги, преводи, текстове на песни, драматург на ДТ „Гео Милев“ Стара Загора и др. Тя рецитира четири свои стихотворения:“Готов“, „Ангелът“, „Имам да купя…“ и Спасителят“

Двете дами и доц.д-р Васил Хаджиилиев – председател на Съюза на учените удариха символично училищния звънец, за да бъдем винаги будни.

Два поздрава на талантливи ученици на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ украсиха празничната вечер: Зара Узунова – ученичка от 12 клас по специалността „Поп и джаз пеене“ изпълни песента „ Учителко, целувам ти ръка“ от Росица Кирилова. Добромир Добрев – ученик от 12 клас по специалност „Саксофон“ се представи със „Скарамуш“ на Дариус Мийо .Преди блестящото си изпълнение, от името на учениците той благодари на всички учители за труда, старанието и търпението им. Извини се, че не винаги изказват нужната благодарност, но винаги, цял живот я носят в сърцата си.

За приятното и вълнуващо преживяване допринесе много и актьорът от Старозагорския драматичен театър Борислав Веженов.

Цялата организация на тържеството беше стегната, прецизна, елегантна и с мярка. Заслугата е на отдел „Образование“ в Община Стара Загора с началник Станимира Димитрова.

Росица Ранчева