Деня на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян почитаме днес

На 1 юли и на 1 ноември християнската църква почита братята лечители Свети безсребърници Козма и Дамян. Двамата братя лекували болните, използвайки не само лекарствени средства, но също молитви и вяра. Те се почитат в Християнската традиция като светци, помагащи на хората в болест и страдание. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение. Освен това те били почитани и като покровители на ковачите.

Свети бесребърници Козма и Дамян

Култът към Козма и Дамян бил силно развит в земите на Източната Римска империя. Братята близнаци били родени през IV век в Асирия, Мала Азия в семейството на грък езичник и християнка. Баща им починал рано, и младата вдовица заживяла благочестив живот, като изпълнявала съвета на св. Ап. Павел: „Истинската вдовица се надява на Бога и пребъдва в моления и молитви денем и нощем“. Живеейки Богоугодно, майка им научила на това и своите възлюбени деца, възпитавайки ги в доброто наставление на християнската вяра. Козма и Дамян от малки залягали да изпълняват Божия закон.

Когато пораснали, за да бъдат полезни на другите, Козма и Дамян се заели да изучават лекарското изкуство. Те изучили целебните свойства на билките и се прочули като целители. Господ Иисус благословил двамата лекари и им дарил чудотворна целителна сила. В житието им са описани способностите им да лекуват слепота, куцота, рани по тялото.

Затова българите ги наричат “светите врачове” или “врачи” (наименование за гадатели и лечители).

Братята Козма и Дамян били много скромни. Те не търсили земна слава и величие, нито пък богатства. Помагали и не взимали от никого нищо, ни пари, ни дарове, затова хората ги нарекли безсребреници – безвъзмездни лекари. След смъртта им над гроба им бил построен храм, в който ставали много чудеса.

В знак на благодарност за делото на свети Козма и Дамян, българите са кръстили на тяхно име множество църкви и манастири. Един от най-известните манастири е Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Той се намира на два километра югозападно от село Куклен.

Тук са се лекували много хора. Манастирът е бил последна надежда за тях. Ставали са чудеса – слепи са проглеждали, куци са прохождали, доказвайки неоспоримо, че който поиска с вяра ще получи. Водата е особено лековита при нервни заболявания. Смята се, че голямата икона на св. Козма и Дамян е чудотворна.

Манастирът е известен и с това, че тук е сниман култовия български филм „Козият рог”.

Обичаи за Свети безсребърници Козма и Дамян

Най-ранните техни икони у нас са от 12 век. В деня на братята лечители се спазват някои забрани – жените не работят, за да не се разболяват семействата им и домашните животни.

Обичаите за Свети безсребърници Козма и Дамян, са свързани предимно със здравето и лечението. На този ден се четат свещени молитви за здраве и благополучие на болни хора. Хората носят цветя и дарове на иконите на Св. Козма и Дамян, като се молят за здраве и дълголетие. Стопанките месят и раздават пити за здраве. Срещу празника болни хора отиват да преспят по поляните в близост до черква или параклис, чийто патрон са светците, а на сутринта измиват лицата си с вода от близкия лековит извор – аязмо.

На Свети Козма и Дамян имен ден празнуват всички с имена: Дамян и Кузман.