Медали и купи получиха шампионите в математическия турнир „Будилник“ в Деня на народните будители

В ранния следобед на 1 ноември 2023 г. – Ден на народните будители, паметникът на Старозагорския митрополит Методий в Стара Загора оживя от стотина малки и големи ученици, още толкова родители и учители. На това сакрално място  се състоя церемония по награждаване на участниците във второто издание на отборното състезание по математика „Будилник“. Вторият „Будилник“ се проведе на 30 октомври 2023 г. . В него  участваха 27 отбора от 15 училища от Стара Загора, Казанлък, Димитровград и Пазарджик. Всеки отбор от всяка от трите състезателни групи (2, 3 и 4 клас; 5, 6 и 7 клас; 8, 9 и 10 клас) бе съставен от трима участници. Всеки от тях решаваше по 5 задачи за съответния клас за не повече от един учебен час. Класирането се извърши по получения сбор от точки от всеки от участниците в отборите. 

„Будилникът“ се проведе под патронажа на г-жа Иванка Сотирова -омбудсман на Стара Загора. В компанията още на Любомир Любенов, на когото принадлежи идеята и основната дейност по организиране и провеждане на поредния математически турнир, Яна Ковачева – завеждаща учебни дейности на Фондация „Миню Балкански“, Ваня Димова – организатор на турнира „Математика без граници“ и г-жа Канева председател на училищното настоятелство на ПГКНМА „Про Минко Балкански“ тя приветства присъстващите така:

„Честит да бъде този свят ден за всички нас, които сме отговорни какво ще възпитаме у тези  деца и младежи, за да бъде България една себе си уважаваща се страна и уважавана в европейските мащаби. Неслучайно сме събрани пред паметник на митрополит Методий Кусев, защото той  е един от будителите във времето не само за Старозагорската епархия, а и за народите от Балканите.

Уважаеми родители, благодаря ви, че подкрепяте децата си, че създавате условия да възприемат знанието  и да надграждат в познанието. Това е много важно. За съжаление много от децата смятат, че 1-ви ноември е почивен ден. Ако ние не направим необходимото да им внушим това познание – какъв е този ден и на кого го дължим, напразно ще очакваме тези млади хора да се гордеят, че са българи и да останат в родината си.

Позволявам си от ваше и от мое име да изкажа гореща благодарност към г-н Любомир Любенов, който по всякакъв начин инвестира от собствения си труд, време, познания и талант, като създава различни предпоставки за децата, периодично да се явяват в различни състезания и да напредват в знанието. Той е изключителен будител. (Последваха дълги аплодисменти).  Дай Боже да има повече сърцати българи като него, както и на колегите учители. Благодаря ви, че подкрепяте тези участия, защото това е много важно.

Хубав празник да бъде! Дай Боже повече удовлетворения да има у тези ученици! Да редят цели стени с грамоти, дипломи и купи във времето напред!

Някои от вас ще станат математици. Любомир Любенов има нужда от последователи за името и честта на Стара Загора. Поздравление за успелите!“- каза г-жа Сотирова.

Началото на церемонията започна с връчване на сертификати за най-полезните сред носителите на купи, след това – трето място, второ и най-накрая – шампионите на състезанието.

Шампионите на първо място получиха златни медали и купа, на второ -сребърни медали и купа и на трето -бронзови медали и купа.

Златни медалисти са:

Първа състезателна група – 5 ОУ „Митьо Станев“ гр. Стара Загора (Натали от 2. клас, Радина от 3 клас Кристиян от 4 клас) и  НУ „Димитър Благоев“, гр. Стара Загора (Калоян, Лидия и Крум);

Втора състезателна група – ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора (Максим от 5. клас, Ния  от 6. клас и Павел от 7. клас) и ПМГ „Иван Вазов“, гр. Димитровград (Никол, Николай и Християна) ;

Трета състезателна група – ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора (Йоан от 8.клас, Максим от 9.клас и Радослав от 10. клас) и ПМГ „Иван Вазов“, гр. Димитровград (Валентин, Теодор  и Георги).

Сребърни медалисти са:

Първа състезателна група –ОУ „Св. П. Хилендарски“ гр. Казанлък (Богомил от 2. клас, Денис от 3 клас и Мартин от 4 клас) и 2.ОУ „П.Р. Славейков“, гр. Стара Загора (Десислав, Моника и Павел);

Втора състезателна група – ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора (Несин от 5. клас, Никол от 6. клас и Стефан от 7. клас);

Трета състезателна група – ГПЧЕ „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора (Елизабета от 8.клас, Моника от 9.клас и Калина  от 10. клас).

Бронзови медалисти са:

Първа състезателна група –ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ гр. Пазарджик (Елвира от 2. клас, Емануела от 3 клас и Сава от 4 клас), ОУ „Кирил Христов“, гр. Стара Загора (Калоян, Кристиан и Дара Мария) , ОУ „Георги Кирков“, гр. Казанлък (Искрен, Мартин и Калоян) и НУ „Димитър Благоев“, гр. Стара Загора (Теодор, Жаклин и Мартин);

Втора състезателна група – ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора (Никол от 5. клас, Пресиян  от 6. клас и Белослава от 7. клас);

Трета състезателна група – ППМГ „Гео Милев“ гр. Стара Загора (Никола от 8.клас, Теодор от 9.клас и Анастасия  от 10. клас);

С максимален резултат от 10 точки са:

Богомил (2 клас, от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр.  Казанлък), Калоян (2. клас, НУ „Димитър Благоев“, гр. Стара Загора), Радина (3 клас, 5 ОУ „М. Станев“, гр. Стара Загора), Сава (4 клас, ОУ „Проф. И. Батаклиев“, гр. Пазарджик), Християна (6 клас, Димитровград, ПМГ „Иван Вазов“), Павел (7 клас, ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора), и Валентин (8 клас, Димитровград, ПМГ „Иван Вазов“).

Награди  получиха участници от останалите отбори на училищата, с най-голям принос към отбора си:

Даниел от 2 клас и Йоана от 3 клас от ОУ „Георги Райчев“, гр.Стара Загора; Денис от 3клас и Виктор от 2 клас от 9 ОУ „Веселин Ханчев“, гр. Стара Загора, Тонина от 2 клас, Петър от 3 клас – и двамата от 3 ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, Чудомир от 8 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, гр. Стара Загора; Йордан от 3 клас от СУ „Васил Левски“, гр. Стара Загора.

След това дълго време се правеха снимки за спомен.

Събитието се реализира със съдействието на фондация „Математика без граници“ , подкрепата на фондация „Миню Балкански“ с.Оряховица и УН „ Съвет на мъдреците“ при ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ гр. Стара Загора.

От 10  ноември до 15 декември 2023 г. предстои провеждането на турнира „Стара Загора търси математически таланти“ за ученици от подготвителен клас до 4 клас. Събитието ще се проведе в три етапа – подготовка върху 3 теми и два състезателни кръга. В навечерието на Коледа ще бъдат обявени лауреатите на проявата. Заявки за участие се приемат единствено и само чрез училищата на адрес talanti_2@mathematicalmail.com  до 9 ноември 2023 г.

Росица Ранчева