Бал в Операта с второ издание и вече традиция

Старозагорска опера започна празнуването на своята предстояща 100-годишнина /през 2025 г./ с Бал в Операта на 27 октомври 2023 г. С това свое второ издание може да се обяви, че Балът става традиционен, а има и желание за пролетно издание.

В началото на празничната вечер всички присъстващи в залата на Операта се насладиха на концерт с участието на великолепните солисти на Операта Тамара Калинкина, Емилия Иванова, Деси Стефанова, Русалина Мочукова, Ивайло Джуров, Борис Тасков, Николай Моцов, Иван Кабамитов, Стоян Буюклиев, Живко Добрев. Балетната трупа пък се представи с откъси от балета „Копелия” /премиера на 12 и 13 април 2024 г./, както и с откъси от „Пахита”. Музикантите от оркестъра под диригентството на Виктор Крумов /концертмайстор Красимира Георгиева/, също бяха приятна гледка – с дълги приказни рокли и с фракове.

Водещата Милица Гладнишка беше емоционално допълнение със своята жизненост и  чувство за хумор към празничната атмосфера. В програмата на концерта бяха включени откъси от предстоящи премиерни спектакли на Операта: „Евгений Онегин” П.Чайковски /премиера на 23 и 24 ноември 2023 г./, „Ловци на бисери” Ж.Бизе/премиера на 21 март 2024 г./, „Норма”В.Белини/премиера на 12 май 2024 г./, „Джани Скики” Дж.Пучини /премиера на 24 октомври 2024 г./, мюзикъла „Ромео и Жулиета” Жерар Пресгурвик/премиера на 11 юли 2024 г./.

Акцент в програмата бе представянето на рояла „Roland”, подарък от Ротари клуб „Берое”-Стара Загора. Под съпровод на Деница Петрова на рояла Русалина Мочукова изпълни „Ти ще бъдеш владетел на моята душа” из оперетата „Фаворитката” на Робърт Щолц. Стоян Буюклиев и Живко Добрев от Студията за млади оперни певци към Старозагорска опера се представиха с дует на Неморино и Дулкамара от операта „Любовен еликсир” Г.Доницети.

Не остана настрани от солистите водещата Милица Гладнишка, която спечели много овации с ария на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта” В.А.Моцарт, която тя изпълни в джаз-вариант.

И концерта, и балът във фоайето на Операта бяха открити от елегантната Татяна Станчева, председател на СНЦ”Настоятелство на Старозагорска опера”. Първият танц поведоха Татяна Станчева и кавалерът и от балета, чаровникът Марсело Молина.

Тези, които бяха закупили куверти за Бала, имаха възможността да се насладят на превъзходна храна /сезонна салата, запечено козе сирене със сладко от смокини, крехко свинско със сотирани зеленчуци, торта/.

А също и да участват в благотворителен търг в полза на Операта, за който майсторът на реквизита Мариана Бочева изработи 4 разкошни кукли с рокли от различни постановки и украси балетните палци на примата Анелия Димитрова от участието и в „Спящата красавица”. Куклите отидоха при Янко Янко, Христо Кузев и Мария Бойчева, а и кукла, и палците на Анелия придоби след наддаване големият приятел на Старозагорска опера и балет Патко Петков.

Балът в Операта, иницииран и организиран от Сдружението с нестопанска цел „Настоятелство на Старозагорска опера” с председател г-жа Татяна Станчева, събра заедно най-големите и верни приятели на Старозагорска опера, които неотлъчно я подкрепят през годините.

Екип на Долап.бг