Виртуозната цигуларка Мила Георгиева пред Долап.бг:“Любовта е най-голямото вдъхновение в музиката“

Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 г. в София, в семейство на музиканти. Тя е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард Скул” в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в „Гилдхол Скул” в Лондон. Била е солистка на Гевандхаус оркестър в Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерния оркестър „Ференц Лист” в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др. От сезон 2002/2003 Мила Георгиева е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 г.

Нейната кариера в България през последните две десетилетия е тясно свързана с Оркестър „Кантус Фирмус“. Тя свири за първи път като солистка на състава през 2004 година в емблематичния цикъл „Концертмайсторите“. През следващите години изпълнява с този оркестър повечето от най-крупните концерти от цигулковия репертоар – Брамс, Бетовен, Чайковски, Сибелиус, Моцарт и др. С голям интерес от публиката бяха посрещнати и проектите й от последните няколко сезона – „Танго и Кампанела“, „Кино и Класика“ и „Годишните времена от Вивалди и Пиацола“, реализирани отново с Оркестър „Кантус Фирмус“ (предишно име Оркестър на Класик ФМ радио).

Със съпруга си Александър Найденов (който е адвокат) живеят в Лондон. Имат двама сина – Джордж и Томас и дъщеря Ани .

На .25 октомври 2023 г. в Стара Загора, по покана на Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора Мила Георгиева – цигулка и Георги Черкин -пиано представиха концертна програма от цикъла „Музика без граници“.

От музикално семейство сте, нали? То ли определи Вашия път към цигулковото изкуство? Като дете имахте ли друга мечта?

Така е, от музикално семейство съм. Това сигурно е изиграло голяма роля, но и аз имах желание да свиря на цигулка. Баща ми Димитър Бориславов Георгиев е един от основателите на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Майка ми беше преподавател в Музикалното училище. От малка бях заобиколена от концерти, от музиканти, от музика. Имам по-голяма сестра -Юлиана, който започна преди мене да свири на цигулка. Исках да правя това, което тя прави. Исках да свиря на цигулка. Имах играчка, на която имитирах, че свиря на цигулка. Трябва да съм била на 3 годинки. На четири ми направиха една мъничка цигулка, само за мене и от този миг досега, цигулката е част от мене, от моя живот, съдба…

Как се става „дете-чудо“ на 9 години?

При всички случаи си спомням, че свиренето ми се отдаваше лесно. Не съм го взимала на сериозно. За мене беше приятна и забавна игра. Така се стекоха обстоятелствата, че ме харесаха. Свирих с оркестъра на Музикалното училище …Нещата тръгнаха и започнах да свиря концерти.

На 13 годишна възраст отидох в Ню Йорк. В началото баща ми беше за кратко при мене, но после бях сама. Там завърших училище -12-ти клас плюс колежа на „Джулиард скул“. За майсторски клас ходих в „Гидхол Скул“ в Лондон.

От там нататък – концерти, изработване на репертоар. Заех място в Германия, където съм концертмайстор на оркестъра в Щутгарт от 20 години. От там имам хубава цигулка „Страдивариус“ и се реализирам пълноценно.

Колко цигулки сменихте през изминалите години?

Когато завършвах училище имах турнета в Япония. От там можах да събера пари и да си купя съвременен инструмент „Зигмундтович“ по модел на „Струдивариус“. Беше ми предоставена друга негова цигулка, която беше копие на „Страдивариус“ много ми хареса . Учителят ми ме окуражи, че човек не може да си купи стари инструменти…Цените за „Страдивариус“ са недостъпни за музикантите , освен ако няма фондации или нещо такова. Тогава си купих моята „Зигмундтович“, която все още имам и обичам, но от оркестъра ми дадоха „Страдивариус“. Тя е от 1716 г. Много отдавнашна. Много хубав инструмент е … На нея е свирил предишният концертмайстор на оркестъра. Преди това не зная.

Какъв е репертоарът Ви?

Огромен и различен. Имам интерес да уча и по-съвременни концерти…Литературата на музиката е безкрайна. Това е толкова хубаво защото има непрекъснати провокации. Някога имам силно желание да науча ново парче или повече камерна музика да свиря, някакъв нов концерт, или да върна нещо старо, което съм свирила.

Кои са предпочитанията Ви?

Обичам всички романтични концерти. Но много обичам предкласика, барок…Може би барок най-много и след него – романтика.

Коя е другата музика, която слушате, освен класика?

Имам две момчета, които са тийнейджъри. Каквото те слушат и аз – предимно поп.

Къде живеете постоянно?

Живея в Лондон и в Щутгарт. Семейството ми постоянно е в Лондон, а аз – прелитам, от едно място на друго, до България и по света.

Синовете Ви тръгват ли по Вашия път в изкуството?

Не, те свирят, но за удоволствие. Те са добри в училище. Дъщеря ми се занимава активно със спорт. Голяма е разликата между втория ми син и дъщеря ни.

Свиренето на цигулка е голямо физическо натоварване. Как се справяте? Как поддържате тази перфектна форма?

Обичам много да се движа. Имам интерес към йога. Правя джайно кенезис, което е комбинация на йога…Правя различни други неща, за да съм във форма. Като цигулар, човек трябва да се разтяга , за да успее да се чувство комфортно. Обичам много да ходя сред природата, сред планините.

Суетна ли сте? Обичате ли хубавите тоалети, козметика?

Да обичам! Обичам всичко красиво! Обичам много да пия хубав чай. Суетна съм за някои неща, разбира се и за козметика. Предпочитам естествените неща, например – розовото масло да е качествено. Когато си го купувам от чужбина и видя, че е от България- много ми харесва и ме изпълва с гордост.

Имате ли време за кухня?

Обичам много да готвя, даже това ме разтоварва. Това, може би, най-много ме разтоварва. Още децата ми са малки, но като поотраснат, имам намерение да се запиша в курсове за готвене. Дали ще е азиатска вечеря, или балканска, или японска..? Все е любопитно и полезно.

С какво запълвате свободното си време?

С разходки, гледам рецепти, нещо да пробвам, да направя…Това разтоварва при всички случаи.

Коя е любимата Ви дума?

Обич и красота.

Росица Ранчева