Тържество на съвременния танц в Старозагорската опера

При забележителен зрителски интерес премина първата конкурсна вечер от програмата на тазгодишното четвърто издание на Международния хореографски конкурс LINKAGE-2023. 10 хореографи, селектирани от над 220 кандидати от цял свят, представиха своите танцови миниатюри на сцената на Старозагорската опера, които бяха оценявани от авторитетно жури и от публиката.
Хореографите-финалисти тази година са от Италия, Испания, Германия, Португалия, Бразилия, Аржентина и Китай.
Събитието откри артистичният директор на конкурса Филип Миланов, който благодари на домакините в лицето на Старозагорската опера, на Дерида денс за партньорството и на Министерството на културата за подкрепата.
Журито в състав: Председател – примабалерината и артистичен директор на балета на Държавна Опера – Стара Загора г-жа Силвия Томова и неговите членове: хореографът Живко Желязков – съосновател и артистичен директор на Танцова компания Дерида, Вили Прагер – пърформър и съосновател на „Антистатик“ фестивал за съвременен танц и пърформанс, имаше нелеката задача да открои най-добрите хореографи, които да получат предвидените награди.
Зрителите също имаха своя равностоен шанс да изберат своя фаворит и да определят кой ще бъде носител на Наградата на публиката. Всеки зрител при влизането си в залата получи хартиена бюлетина с подробно описани заглавия на авторските хореографски сола и дуети и бе насочван любезно от домакините къде след приключването на конкурсната вечер може да остави попълнената бюлетина.
Залата на Старозагорската опера бе изпълнена от публика от различни възрасти – някои зрители бяха дошли специално за конкурса от различни градове на България. Сред публиката бяха и представители на Китайското посолство: културното аташе г-жа Даи Инг, съветника по културните въпроси Гуан Ксин, началника на отдел „Образование” Янг Тян. Артистично аранжираната кошница бе препълнена с бюлетини и около нея се суетяха ентусиазирани зрители, които коментираха помежду си пламенно и с нескрит интерес видяното през първата конкурсна вечер.
Очакваме с нетърпение какъв е изборът на публиката и още по-любопитното е дали мнението на зрителя има допирни точки с решението на журито.
Тази вечер, 30 октомври 2023 г. от 19.00 часа ще се състои церемонията по награждаването и заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.
На добър час!