Наистина ли Луната и нейните фази оказват влияние върху тялото и съзнанието ни?

От Нели Славова

От храносмилането и настроението до енергията и сексуалността – фазите на Луната оказват по-голямо влияние, отколкото си мислите. Ето едно звездно ръководство за намиране на хармония, преди всичко със себе си.

В общество, което е прекалено свързано с цифровите технологии, понякога е жизненоважно да (ре)синхронизирате тялото и ума си с естествените ритми, като на преден план са фазите на Луната. Най-общо казано, гравитационното привличане на Луната влияе върху растежа на растенията, както и върху приливите и отливите и циркулацията на океана, които от своя страна влияят върху климата. Нейната гравитационна сила поддържа наклона на Земята, което също определя сезоните. От човешка гледна точка тя влияе на течностите ни (задържането на вода), както и на циркулацията на енергията ни.

„Когато осъзнаем фазите, през които преминава Луната, можем напълно да преживеем промените, които настъпват в тялото ни, и да се възползваме от тези енергийни движения за нашето благополучие“, казва Мая Алема, автор на книгата „La beauté énergétique“.

Кои са четирите фази на Луната?

Новолуние 
„Тя отбелязва както края на един цикъл, така и началото на нов. Това е идеалното време за равносметка и поставяне на цели, за установяване на намерения и посяване на семена за бъдещето“, обяснява Мая Алема. За целта не се колебайте да заявите ясно очакванията си и дори да ги запишете в тетрадка. Това е и времето за регенериране, презареждане и преоткриване на себе си с релаксиращи етерични масла (лавандула, сладък портокал, жасмин), медитации, придружени от мантрата ОМ, солни вани, релаксиращи масажи и пречистваща грижа за кожата като ексфолиране, последвано от оптимално овлажняване.

Намаляваща луна
„Тази фаза носи голяма доза жизненост“, според Мая. Малко по малко физическата и умствената ни енергия отново започва да тече, потенциалът ни се увеличава и сме в състояние да се изразяваме по-лесно. Така че трябва да се храним по-съзнателно, по-леко и по-зелено (защото складираме повече) и да направим хлорофилно лечение. Можете да помогнете на кожата си да възвърне жизнеността си с маски с мед, техники за самомасаж и гуаша или дори да реактивирате механизмите на кожата, като практикувате козметичен пост без крем в продължение на 24 часа.

Пълнолуние
Тогава Луната е най-енергична и ни носи радост. „Можем да се възползваме от тази светлина, за да се изправим срещу емоционалните си блокажи и да навлезем в процес на освобождаване“, добавя Мая. Тялото, в режим на динамо, се зарежда по-лесно. А за да избегнем емоционалното претоварване (което може да наруши съня), можем да ги канализираме чрез спорт, танци, песни и смях. За грижа за кожата си избирайте ребалансиращи продукти, съдържащи пробиотици и флорални води като хидрозоли от розмарин, лавандула, роза и мента.

Намаляваща луна
Тя ни позволява да се освободим от себе си. Мая потвърждава: „Помага ни да се отървем от лошите навици и от всичко, което смятаме, че трябва да премахнем от живота си“. Нека се възползваме от тази възможност, за да анализираме взаимоотношенията си и семейните си връзки. Вкъщи също разчистваме, сортираме, даваме и изхвърляме. Диетите и изцеждащите процедури се засилват през тази фаза. Организмът е склонен да бъде по-кисел, затова не се колебайте да го алкализирате с пресни зеленчуци, сокове и билкови чайове. Това е и подходящо време да се насладите на парни бани, сауни, звукови масажи, лимфен дренаж и дори епилация, тъй като космите израстват по-бавно.

Периодично гладуване по време на пълнолуние
Пълнолунието е времето от месеца, когато задържаме най-много вода. „В продължение на три дни около пълнолунието трябва да пиете много (поне 1,5 литра), защото колкото повече вода пиете, толкова повече елиминирате.

Това е и времето, в което периодичното гладуване е най-ефективно, на периоди от поне 16 часа: 16:00-8:00 или 20:00-12:00. Или още по-добре: от 16:00 до обяд. Възползвайте се от възможността да пиете диуретични билкови чайове (хвощ, ливадна теменуга, ортосифон, глухарче) и помогнете на черния дроб да си свърши работата, като му приложите бутилка с гореща вода преди лягане и когато се събудите. „Ако можехме да следваме тази малка програма при всяко пълнолуние, това би било чудесно за организма“, заключава Орели.

Добър сън по време на пълнолуние

По време на пълнолуние често се чувстваме по-развълнувани, по-неспокойни, с впечатлението, че спим лошо. Е, това не е само усещане. За да се поправи това, тя препоръчва да не се пият никакви стимуланти от обяд нататък и да се яде рано и леко вечер. Предпочитайте храни, богати на триптофан, предшественици на мелатонина и серотонина (банани, яйца, картофи, маруля), и приемайте успокояващи билкови чайове: пасифлора, лайка, лавандула, маточина.

Синхронизирани женски цикли
“Нямаме доказателства, че женските цикли са синхронизирани с фазите на Луната. От друга страна, вярно е, че ние, жените, имаме 4 фази на цикъла (като луната) с енергии, които са доста сходни“, обяснява Шарлот дьо Ноази, енергетик в Gynécée. “А тази енергия влияе на нашите емоции и мисли, които не са нищо друго освен енергия в движение. Цикълът на жената започва в деня на менструацията ѝ. Това съответства на новолунието. Този период от цикъла е като ново начало, време за поставяне на ясни намерения и планиране на бъдещето.

След това предовулаторната фаза съответства на нарастващата луна, като се наблюдава увеличаване на енергията. Тялото се подготвя за евентуална бременност и ние се възползваме от това, за да направим промени в живота си, като се свържем отново с желанията си. Овулаторната фаза съвпада с пълнолунието, когато пикът на творчеството е най-интензивен. Предменструалната фаза (с известния ПМС) съответства на намаляващата Луна. Това е време на усилена работа за матката и спад на хормоните: време, в което можем да се отървем от това, което ни тежи, и да се поглезим“.

Настроения и емоции
Човек, който бързо сменя настроението си, се нарича „капризен“. И не напразно. Лунният календар може да повлияе на емоциите ни и дори да ги изостри. „Луната е част от вселената на несъзнаваното. Така че тя е свързана с начина, по който реагираме, с интуицията ни“, казва Леа Байшо, учител по медитация, астролог и масажист. „Всички емоции, които сме задържали в себе си, неизбежно излизат наяве по време на Пълнолунието, когато то е осветено от Слънцето и следователно ни позволява да ги „извадим на светло“.

“Когато Луната е намаляваща, предпочитаме да сме у дома, да се грижим за интериора си, да подреждаме нещата, да се върнем към природата, да се грижим за растенията и животните си. От друга страна, когато Луната е нарастваща, изпитваме нужда да се реализираме във външния свят, да покажем, че сме живи, да внесем своята жизненост в света. Като следваме енергиите на Луната и разбираме тяхното въздействие, можем „да се движим към успеха и себепознанието. Можем да излезем от пасивните модели и да се развиваме в благоприятната за нас посока. Трябва да се вземе предвид и зодиакалният знак, в който се намира Луната. В Овен хората са по-напрегнати, по-агресивни. В Телец тя носи повече стабилност и спокойствие. В Близнаци тя поражда необходимостта от общуване на всяка цена. При Рака ви кара да искате да присъствате повече у дома.“

Енергия и сексуалност
„Възстановяването на връзката с Луната означава и преоткриване на истинската ни природа“, обяснява Ан Бианки, основателка на студио Satnam Montmartre, секс терапевт и учител по Кундалини йога. „Енергията на Луната е женска енергия (Ин, синоним на покой и празнота), но днес на всички им липсва Ин. Ние сме постоянно в действие. В нашите култури действието доминира над съществуването“. И все пак паузата е от съществено значение. 

„Желанието е нещо, което варира. Нормално е то да не е винаги в своя пик. Менструалният цикъл на жената трае около 28 дни и се състои от четири фази, точно както лунния цикъл. Когато жената се успокои, тя трябва да „спре, да отиде в природата, да бъде в ин. Колкото повече създаваш празнота, толкова повече можеш да се издигнеш отново. Точно както природата се възражда през пролетта след зимата“. Същото се отнася и за сексуалността. „Либидото ви се увеличава, когато сте във фазата на издигането. След това се чувствате по-енергични до овулацията (която също може да повиши либидото ви, защото е време за размножаване). След като преминете по средата на цикъла, навлизате в низходящата фаза.