STEAM урок с добавена реалност „срещна“ III „а“ клас с Малката русалка

По повод Световния ден на водния мониторинг 21 октомври и Международния ден на Черно море – 31 октомври, учениците от III„а“ клас се „гмурнаха“ в невероятния и пълен с предизвикателства свят на приказната героиня Малката русалка, под умелото и артистично ръководство на своя класен ръководител Дарина Делчева. Те представиха STEAM урок на тема „Из морските дълбини”, който изнесоха на 27 октомври 2023 година.

Гости на събитието бяха г-н Балъкчиев-директор на училището, г-жа Катя Георгиева-заместник-директор по учебната дейност в начален етап и г-жа Галина Николова-председател на Обществения съвет.

Децата имаха нелеката задача да помогнат на морската красавица да преодолее своите трудности по български език и литература, математика, човекът и природата, технологии и предприемачество и музика. Определяха род и число на съществителни имена, от които след това създадоха текст. Забъркаха невероятен геометричен коктейл. Правиха опити и установиха свойствата на водата. Но най-вече преживяването беше неповторимо за третокласниците, защото морските обитатели „оживяха“ пред тях с помощта на добавената реалност. Благодарение на иновацията добавена реалност образователната среда и учебният процес се трансформират по начин, който завладява учениците и отговаря на новите им дигитални потребности. Добавената реалност е предпоставка за създаване на виртуален свят – реален или въображаем – и позволява на учениците не само да го виждат, но и да взаимодействат с него. Така самото обучение става съвременно, интерактивно и ориентирано към практиката.

Третокласниците се представиха блестящо. Накрая откликнаха на молбата на морската царкиня да запазят морските води чисти, защото те са нейният дом. Изработиха и морско дъно, като използваха пластмасови капачки.

Финалната песен „Ах, морето“ учителите и учениците изпълниха заедно с голямо въодушевление. Урокът за децата бе истински празник, съпроводен с добро настроение и усмивки.

Началната учителка Дарина Делчева има вече значителен опит в изнасянето на атрактивни иновативни и STEAM уроци. През последните години тя успя да направи своите възпитаници герои в редица популярни приключенски истории, които със завидно актьорско майсторство бяха представени пред ръководството на Основно училище „Кирил Христов“, колеги и гости.

Планира се през месец декември, да се организира подобна инициатива пред родители, колеги и преподаватели от Тракийски университет-Стара Загора.

Катя Иванова