Цигулката на Мила Георгиева плени завинаги старозагорската публика

На 25 октомври 2023 г. Държавна опера Стара Загора представи поредния концерт от цикъла „Музика без граници“. Афишът беше доста лаконичен: „Мила Георгиева -цигулка, Георги Златев Черкин -пиано“.

Програма:

А.Вивалди: Соната в ла мажор

Ц.Франк: Соната за цигулка и пиано в ла мажор

П. Сарасате: Андалузки романс

Н. Паганини: La Campanella

С. Рахманинов: Вокализ

Кл. Дебюси: „Лунна светлина“

М. Равел: „Циганката за цигулка и пиано“

Вероятно това беше напълно достатъчно, защото имената и на двамата музиканти, славят страната ни по света и не се нуждаят от допълнителни обяснения.

За Мила се знае, че още 9 – годишна беше обявена за „детето чудо“. И това“чудо“ вече в разгара на лятото си , разкри със Страдивариуса си огромния талант, чувственост, виртуозност, отлична интонация и артистизъм. Странно как това крехко ,ефирно създание носи в себе си и щедро раздава на публиката нежност, обич, сила, страст…Цигулката й събира небето и земята, стене, страда, призовава, пречиства, радва се, зарежда с енергия… Мила е дар Божи на България и на света.

Пианото владееше до съвършенство другият голям музикант Георги Черкин. Наследил изцяло името и таланта на именития си дядо Георги Златев Черкин – композитор, вокален педагог, един от създателите на българската певческа школа, той направи показно как се акомпанира, как се изгражда произведението, как се съпреживява то, как двата инструмента „флиртуват“ и от тези безброй красиви усещания се ражда нов прочит, ново чувство , нови светове. Черкин показа изключителна техника и артистизъм, виртуозност и темперамент

За прекрасното внушение и въздействие на концерта допринесе и подредбата на сцената. На дъното се беше спуснало небе, обсипано със стотици звезди. На подиума имаше още два градински фенера. Разказвам това, защото цялата атмосфера като че ли беше магична, фантастична, космическа.

Мила се появи с дълга червена рокля, като роза, чиито аромат беше музиката. Георги – с елегантен черен тоалет – чаровен и пленителен.

И се започна: Антонио Вивалди, Соната за цигулка и пиано в ла мажор; Цезар Франк, Соната за цигулка и пиано в ла мажор.

След антракта концертът продължи с Андалуски романс за цигулка и пиано, оп. 22 от Пабло Сарасате; „La kampanela” (“Камбанката”) от Николо Паганини; Сергей Рахманинов – Вокализ, оп. 34. Nо 14; Клод Дебюси -“Лунна светлина“; Морис Равел – концертна рапсодия „Циганката“ .

Не зная дали можете да си представите аплодисментите, овациите, възгласите…Шест пъти се поклониха артистите, но публиката не искаше да се раздели с тях. След биса изпълниха „Размишление“ от Масне.

Концертът не може да се разкаже. Той може само да се почувства, да се съпреживее и да остане завинаги като висше благо, дарено от Държавна опера Стара Загора и директорът Огнян Драганов.

(Очаквайте интервюта с Мила Георгиева и Георги Черкин дадено само и единствено за читателите на Долап.бг).

Цикълът „Музика без граници“ вече има дълга история. На 12 март 2021 г. на сцената на Операта Хорът на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на хормайстора Младен Станев откри „Музика без граници” с концерта „Класика и джаз от Великобритания”. В поредица от концерти публиката има възможността да се срещне, както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове.

Първият концерт беше посветен на музиката на Великобритания. Прозвучаха кантатата на Бенджамин Бритън „Радвайте се на Агнеца” и Нидарос джаз меса от Боб Чилкот.

Оттогава досега в „Музика без граници” са участвали известни оперни изпълнители от страната и чужбина – Мариана Пенчева, Кирил Манолов, Йонуц Паску, Даниела Дякова, Русалина Мочукова, Ивайло Джуров, Генко Гешев, Георгиос Филаделфевс, Симона Кодева и Петя Петрова и др. Заедно с изпълнителите, в някои от концертите участваха и поетите Мария Донева и Йордан Пеев.

Концерти от цикъла бяха представени и в малка зала на Софийска филхармония миналата година.

Росица Ранчева