Специална покана за празника на Столична библиотека получи старозагорското ОУ „Кирил Христов“

На 24 октомври 2023 г. Столична библиотека – една от най-старите престижни културни институции в София, навърши 95 години от създаването си. Акцентът в тазгодишната празнична арт програма  бе откриването на „Личната библиотека на Кирил Христов“. По специална покана на организаторите на събитието присъстваха г-н Господин Вълев Балъкчиев – директор на Основно училище ,,Кирил Христов“ Стара Загора и г-н Георги Павлов – педагогически съветник. Сред почетните гости бяха Александра Владимирова – праправнучка на поета Кирил Христов, кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, видни поети, общественици, литературни критици, историци и публицисти, дейци от сферата на културата и образованието.

Тържеството бе открито със слова на директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова и на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Интересна бе и изнесената реч за Кирил Христов, представяща неговия талант като творец.

След това бе дадена думата на Господин Балъкчиев като директор на единственото училище в страната, което носи името на поета Кирил Христов. Г-н Балъкчиев поднесе на домакините поздравителни адреси от зам.-кмета Надежда Чакърова – от името на Община Стара Загора, от г-н Иван Поров – член на Изпълнителния комитет и областен координатор на Синдиката на българските учители, както и от свое име като директор на ОУ „Кирил Христов“ . Той подари и материали, които училището е издавало, съвместно с Музей „Литературна Стара Загора“, по повод годишнини на поета. Г-н Балъкчиев благодари за поканата и сътрудничеството на г-жа Цинзова и г-жа Томова от Столичната библиотека. Той  представи училището и поднесе интересни факти от историята му – как учебното заведение приема името на Кирил Христов през далечната 1938 г., когато поетът лично е гостувал в Стара Загора. Г-н Балъкчиев сподели пред присъстващите, че в Стара Загора има две паметни плочи, посветени на Кирил Христов. Едната се намира пред дома на поета на ул. „Сава Силов“. Втората е открита неотдавна пред ОУ „Кирил Христов“. Издигната е с дарения на учителите и учениците от училището.

„Името на Кирил Христов носят улици в София, Пловдив, Варна и Русе, което е показателно, че творчеството му е част от културното наследство не само на Стара Загора, но и на цяла България. Думите му, че без Стара Загора няма литература се потвърдиха във времето и от популярното именуване на Стара Загора като Град на поетите и липите. Редно и хубаво е съвременниците ни да уважават и тачат имената на онези български фамилии, дали литературни творци с принос за издигане на духовното в родното ни културно пространство. Приветствам тази традиция големи имена да даряват личните си библиотеки за обществено ползване. Още веднъж благодаря на организаторите от Столична библиотека за уважението, което показаха – както към нашето училище, така и към родния град на Кирил Христов Стара Загора“, подчерта в словото си г-н Балъкчиев. По-късно, в неформален разговор по време на честването г-н Балъкчиев бе поздравен лично от г-жа Йорданка Фандъкова за това, което е направено и постигнато в Основно училище „Кирил Христов“.

Новооткритата музейна сбирка в Столична библиотека – „Личната библиотека на Кирил Христов“, заедно с експозициите на библиотечните колекции на д-р Константин Стоилов и Симеон Радев, е част от литературния музей „Бележити българи“. Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома, предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски език. Съдържа първи и редки издания на наши и чужди писатели, повечето от тях (260 на брой) с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др.

Ключово място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание „Чеда на Балкана“ (1928 г.) с илюстрации на Борис Денев, първото издание „Избрани стихотворения“ (1903 г.) с предговор на Иван Вазов, „Антология“ (1922 г.), в която самият поет представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години“ (1917 г.), юбилейният сборник по случай 60-годишнината му, както и ценното издание на трагедията „Франческа да Римини“ на Габриеле Д’ Анунцио.

Заедно с книжното богатство на Кирил Христов в сбирката са експонирани и някои негови важни документи, сред които: личната му карта, издадена от III Софийски полицейски участък, грамота за избирането му за почетен член на Славянския институт в Прага (1936 г.), поздравителен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай юбилея на Кирил Христов – 02.06.1938 г., писмо на поета до Николай Стойков – директор на Общинска библиотека София относно дарение – 20.10.1944 г.; захарница, която семейството му е използвало.

Двамата представители на ОУ „Кирил Христов“ след завръщането си от София споделиха своите впечатления от незабравимото преживяване да бъдат част от празника на Столичната библиотека и откриването на новата сбирка в литературния музей „Бележити българи“. „За нас беше чест и удоволствие да сме поканени на тържеството на Столична библиотека, която отпразнува достойните 95 години на култура и знание! Особено вълнуващо беше посещението на новооткрития кабинет с личната библиотека на Кирил Христов“, разказа емоционално г-н Балъкчиев. „Тясното сътрудничество на ОУ ,,Кирил Христов” Стара Загора с наследниците на поета Кирил Христов е важна и много значима мисия за нас от години. В тази връзка отправяме специални благодарности към праправнучката на Кирил Христов Александра Владимирова. Нека тази колаборация и успешно сътрудничеството в името на патрона на училището ни продължи да вдъхновява и да запазва богатството на националното ни наследство“, допълни в заключение г-н Павлов.

Таня Стоянова