Над 200 са костюмите на артистите в операта „Евгений Онегин“

Изобилие от багри в руските фолклорни носии, елегантни бални костюми, безброй шапки и руски диадеми…Всичко това ще радва очите в новата суперпродукция на Държавна опера-Стара Загора „Евгений Онегин” . Премиерата е на 23 и 24 ноември 2023 г. С тях ще бъде открито 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Вече втори път режисьорът Славчо Николов работи заедно с ГЕНДОНИ- сценичен дизайн и костюми. И резултатът отново обещава да е впечатляващ.

В шивашкото ателие на операта с ръководител Гинка Милчева се шият 36 костюма за солистите и 160 костюма за хора /мъже и жени/ и балет. Готови са 32 разкошни дамски шапки и 35 руски диадеми за глава.

За новата продукция са използвани 250 метра плат. Десените са уникални и са интерпретация на оригинални руски щампи. Обработени са над 200 файла. Използвани са 500 метра шевици и над 2000 копчета – информира Илиана Танева, ръководител Постановъчна част.

ГЕНДОНИ e артистичен псевдоним на Генадий Иванов. Роден е в Стара Загора. Завършва Художествената гимназия в Трявна със специалност интериор и „Моde Institut“ в Мюнхен със специалностите моден дизайн и костюмография. Изявява се като моден и сценичен дизайнер, костюмограф и художник. Работи по проекти за Балето ди Милано, за театрите в Триест и Любляна, за шоу-програми на германската телевизия ARD, като дизайнер на модни колекции, костюмограф на филмови продукции, автор на сценографията и костюмите за различни оперни и балетни постановки. С негови облекла могат да се похвалят кралски особи, оперни прими, филмови и поп звезди.

С режисьора Славчо Николов заедно сътвориха за Държавна опера-Стара Загора едноактните оперети „Крокфер” и „Драгунет” . ГЕНДОНИ е и автор на сценичния дизайн и костюмите за мюзикъла „Сиси-Душата на Императрицата”.

Евгений Онегин“ е руски роман в стихотворна форма от Александър Сергеевич Пушкин. Сюжетът се харесва на Пьотър Илич Чайковски и той пише едноименна опера. Съществуват екранизации на романа. Произведението е преведено на много европейски езици и се счита за световна класика.

Чайковски замисля операта за млади изпълнители. Завършва я през 1878 година. За първи път „Евгений Онегин“ е поставена на сцена през 1879, в Малий театър, в Москва. Първото представяне в Болшой театър е през 1881 година. Заглавието присъства в репертоара на оперните театри, по цял свят. Има стотици аудио и видеозаписи.

Първата постановка на „Евгений Онегин“ на старозагорска сцена става през 1952 г.

На 4 февруари 1965 г. е втората реализация на заглавието. Третата премиера на „Евгений Онегин” е осъществена на 22.9.1973, е на голямата модерна сцена.

Половин век по-сетне „Евгений Онегин“ отново ще стъпи на сцената на Държавна опера Стара Загора.

Долап.бг