На нови спортни площадки се радват в старозагорското Основно училище „Кирил Христов“

На 25 октомври 2023 г. в старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ с тържествена церемония и спортни срещи по футбол и народна топка се състоя официалното откриване на обновената по проект с подкрепата на Община Стара Загора външна спортна база в двора на учебното заведение. В спортната надпревара участваха отборите на училището домакин и гостуващите състави от V ОУ „Митьо Станев“ и ППМГ „Гео Милев“. Директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и неговият екип бяха уважени от тримата заместник-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова, Радостин Танев и Милена Желева, както и от началника на отдел „Образование“ Станимира Димитрова.

Г-н Балъкчиев благодари за съдействието на представителите на Община Стара Загора за реализирания проект и пожела много спортни успехи занапред на възпитаниците на училището.

Своите поздравления и пожелания отправиха и гостите. „Първо искам да благодаря за неуморната работа да се постигне всичко това – както на г-жа Чакърова, така и на г-н Балъкчиев. На всички, спомогнали тези съоръжения да са факт – огромно благодаря. Това е направено, за да може вие, деца, да имате тази хубава база на високо ниво и да я ползвате по предназначение“, каза зам.кметът на Общината г-н Радостин Танев. – „Удоволствие е да бъда тук и заедно да открием новите спортни площадки в училището. Поздравявам всички за общите ни усилия и воля, за да изглежда дворът на ОУ „Кирил Христов“ модерен, красив и практичен. Мили деца, радвайте му се и спортувайте. Бъдете здрави и се чувствайте щастливи тук, докато тренирате любимите си спортове“. Новата придобивка честити и  г-жа Чакърова. „Бъдете много здрави и с удоволствие да ползвате тази прекрасна база. Да нямате никакви контузии. Пожелавам от сърце тук да тренират бъдещите шампиони на нашия град. Поздравявам ръководството, че успя да се случи тази придобивка! На добър час на всички!“, поздрави и г-жа Желева.

Директорът Господин Балъкчиев даде думата на Георги Димитров – педагогически съветник и координатор на дейностите, свързани с ремонта и новия облик на спортната база. Г-н Димитров, от своя страна, изрази признателност за съдействието на всички присъстващи и увери, че екипът и ръководството ще продължават да работят в посока спортната база да бъде на най-високо ниво.

От името на всички учители по физическо възпитание и спорт благодарност за чудесната нова спортна база отправи и учителят Митко Коцинов. „Изключително сме доволни и щастливи, че можем да работим при тези прекрасни условия“, подчерта в словото си той.

Последваха три демонстративни приятелски срещи – по футбол на изкуствена трева между отборите, съставени от петокласници, на ОУ „Кирил Христов“ и V ОУ „Митьо Станев“; по народна топка за момичета – отново с отбори от двете основни училища, както и по футбол с участието на седмокласници от ППМГ „Гео Милев“ и училището домакин. Доволни от представянето на децата и от срещите, превърнали се в истински спортен празник, останаха и учителите по физическо възпитание и спорт – Митко Коцинов, Мартин Гарчев и Мирослав Радев от ОУ „Кирил Христов“, както и специалните гости – Кънчо Кашеров от V ОУ „Митьо Станев“ и Ирина Губа от ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора.

Основният ремонт на спортната площадка в ОУ „Кирил Христов“ бе направен от Община Стара Загора по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища, като допълнително бяха подарени още баскетболни кошове, футболни врати, пейки и кошчета. Отделно от това по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ бе изградена и изцяло нова площадка за обучение по безопасност на движението.

Предстои изграждане в двора и на зона за игри, в която ще има „Не се сърди, човече“ и други забавления за децата“, разкри част от бъдещите изненади г-н Балъкчиев. „На 6 ноември фирма „Градус“ ще подкрепи усилията на ОУ „Кирил Христов“ със засаждането на екзотична растителност и дръвчета“, сподели и г-н Димитров. Японски вишни, магнолия, червени сливи и иглолистни устойчиви кипариси, с които да се запази флората на двора, ще украсят и дооформят облика на дворното пространство с новите спортни площадки. Здравето на децата и спортът винаги са били и остават сред приоритетите на учебно-възпитателната дейност в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора.

Таня Николова