Дюлята – сладката причина за Троянската война

Не ябълка, наречена „ябълката на раздора“, а дюля е в основата на Троянската война. Афродита е поискала от Парис, сина на царя на Троя, да признае, че тя, а не Хера е най-красивата, и в таен знак на съгласие да й даде дюля. В древна Елада дюлята е била ритуален плод, който младоженците трябвало да изядат, за да скрепят съюза си. В замяна Афродита обещала да накара Елена, съпругата на спартанския цар Менелай, да се влюби в Парис. Така и станало – Парис и Елена избягали, а спартанците, подтиквани от завистливата богиня Хера, започнали война, която завършила след 10 години с унищожението на Троя. Какво може да направи една дюля!

Всъщност, тя може да направи много и за вашето здраве. Дюлите съдържат букет от витамини, много витамин С, пектин, кверцетин(най-продаваната хранителна добавка в аптеките), флавоноиди, антиоксиданти, фибри, букет от микроелементи и т.н. Дюлята съдържа редкия витамин В 17, познат под името амигдалин, който е свойствен за дивите плодове.

За какво са я използвали лечителите в миналото? Много от по-възрастните помнят божественото ухание на златни дюли върху шкафа в студените есенни дни. Нашите баби са правили от сърцевината на дюлите, заедно със семките чай срещу грип, настинки и кашлици – наистина чудодейно природно лекарство. Сок от дюли са давали на хората с язви – той подпомага заздравяването на лигавиците и регулира храносмилането. А със свойството бързо да заздравява лигавиците, дюлите се превръщат в една добра профилактика срещу всякакви възпаления в тялото, включително и ракови образувания. Стипчивият вкус на дюлята се дължи на танина в нея, който е отличен антисептик. Дюлята е един от любимите плодове на сърцето – тя намалява холестерола, регулира кръвното налягане, прочиства съдовете от мастни отлагания. Ценна е много за хора с диабет, защото регулира кръвната захар.

Дюлята е най-полезна добре узряла и сурова, това е ясно. Но много хора се затрудняват с нея и я предпочитат обработена.

Ето няколко идеи как да се възползвате от този божествен плод:

– в салати: нарязана на много дребни кубчета, добре се съчетава със зелени салати, цвекло, нахут. В плодовите салати може и да се настърже.

– като сок. Дюлята не е сред най-сочните плодове, така че може да е част от смути например  – в комбинация с ябълки, круши, ананас…  Чист сок от дюля можете да приемате, ако имате раздразнен стомах.

– на пресен компот – като се задуши нарязана във вода и подправена с малко мед.

– печени дюли с мед и орехи – разкошен есенен десерт!

– поширани дюли: ето още едно изискано гурме. В литър вода се слагат няколко лъжици захар. Когато заври, в сиропа се добавят три дюли почистени и нарязани на парчета, звездовиден анасон, канела, карамфил и няколко листенца индрише.

– с поширани дюли можете да направите чудни тарталети. Тестото за тарталетите може да се направи и от пълнозърнесто брашно, и от смес от овесено и елдено брашно. Сместа за тарталетите може да е в съотношение 150 г овесено, 100 г елдено брашно и 70 г царевично. Прибавете кафява захар – 2 чаени лъжички. Вместо яйце – 2 супени лъжици смляно ленено семе в 2 лъжици вода – отличен слепващ агент. Добавете 60 мл олио каквото харесвате, може рапично, гроздово и т.н. и 160 мл бадемово мляко.

Накрая сложете 1 чаена лъжичка сода.  Наредете във формички с подредената красиво поширана дюля и печете.

Клиника „Д-р Емилова“