Група „Калинка“ при Детска градина №20 „Мир“ засади свое дръвче

Една инициатива на деца и родители от 1 група “Калинка” при ДГ №20 „Мир“ – “Да растем заедно” – засаждане на дърво в двора на детската градина

Какво е необходимо за да засадиш дърво?!

Малко ентусиазъм, Дузина приятели, за да изкопаят дупка и . . .

Стройна фиданка, група деца , Малки ръчички, които да заровят и поливат дървото, за да порасне заедно с тях.

И когато след 50 години тези деца са вече родители, ще могат да доведат децата си при дървото и да им разкажат, че те са го засадили.

ЗАЩО ЗАСАЖДАНЕТО НА ДЪРВЕТА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ?

Освен, че са красиви през всеки един сезон, дърветата имат доста дълбоко значение от външността си. Те са основен фактор за оцеляването на човечеството и причината за това е, че произвеждат кислорода, който дишаме. Важно, нали? Това далеч не е единственото, което осигуряват величествените творения на Майката Природа.

Ето и още няколко от тях:

ВАЖНИ ЗА СРЕДАТА

Дърветата са основен фактор за борба с глобалното затопляне, тъй като абсорбират въглероден диоксид, съхраняват въглерода и освобождават кислород. Освен това с годините осигуряват сянка, която не позволява прекомерното затопляне на земята. Също така намаляват скоростта на вятъра, охлаждат въздуха и отразяват топлината чрез своите листа. Доказано е, че дърветата в градовете могат да намалят температурата с до 7 градуса. Основен фактор са за предотвратяване на свлачища и наводнения, понеже абсорбират дъждовната вода, а с кореновата си система не позволяват почвата да ерозира и да се свлече, причинявайки сериозни беди.

ВАЖНИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

Дърветата улавят и премахват праха и замърсяването във въздуха, като по този начин значително подобряват неговото качество. Сянката от клоните и листата им осигурява естествена защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Дърветата се грижат и за психическото ни здраве, като доказано редуцират нивата на стрес и намаляват значително депресията. Еднодневна разходка в гъсто залесен парк или гора ще ви помогне да се почувствате щастливи, отпочинали и по-спокойни.

ВАЖНИ ЗА ПОПУЛАЦИЯТА НА ЖИВОТИНСКИ ВИДОВЕ

Дърветата се превръщат в дом на хиляди животински видове – от малки дребни насекоми, птици и прилепи до хралупа за катерички и други средни по размери животинки. Но освен техен дом, дърветата им осигуряват и прехрана чрез плодовете си.