13 са предложенията за присъждане на награди за високи постижения в образованието и науката в Стара Загора за 2023 г.

В навечерието на 1-ви ноември – Ден на народните будители, Община Стара Загора отново ще връчи отличията си за високи постижения в образованието и науката. До определения срок до кмета на Общината са предложени общо 13 номинации . 7 от тях са за наградата „Анастасия Тошева“ . От тях- 6 са индивидуални и 1 – колективна. Кандидатите са: 1 Екатерина Славова Йовчева , старши учител по Математика в Основно училище „Кирил Христов“; 2. Мариана Василева Костова – старши учител по Математика в ППМГ „Гео Милев“; 3. Д-р Лидия Стоянова Блажева – заместник-директор по учебно производствена дейност в НПГВМ „Иван Павлов“; 4. Милена Желязкова Желязкова – директор на II Основно училище „Петко Рачов Славейков“;  5. Йорданка Кирилова Раденкова – старши учител по Български език и литература в Средно училище „Максим Горки“;  6. Проф. д-р Галя Кожухарова , директор на Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) при Тракийски университет; 7. Педагогически колектив на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ .

За присъждане на плакет „Млад учител“ са постъпили 6 предложения:

1.Мария Стефанова Даскалова учител по Китайски език в Средно училище „Максим Горки“, град Стара Загора; 2. Кристиан Емил Михайлов – учител по Информатика и информационни технологии в Средно училище „Иван Вазов“, гр. Стара Загора;  3. Красилена Тенева Калъчева – Иванова, учител по Български език и литература в НПГВМ „Иван Павлов“, град Стара Загора;  4. Делчо Николаев Делчев – учител по Български език и литература в НПГВМ „Иван Павлов“, град Стара Загора;  5. Петър Иванов Иванов – учител по Английски език в НПГВМ „Иван Павлов“, град Стара Загора; 6. Ралица Йонкова Бояджиева – учител по Информационни технологии в ППМГ „Гео Милев“, град Стара Загора.

Както всяка година и тази Долап.бг ще ви представи предложенията без редакторска намеса:

                                                                                                       ПРЕДЛОЖЕНИЕ

на педагогическия колектив на ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора за връчване на отличието „Млад учител“ за 2023 година на Ралица Йонкова Бояджиева

Уважаеми господин Тодоров,

След решение на Педагогическия съвет на ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора, педагогическият колектив на гимназията номинира за връчване на плакета „Млад учител “ за принос в развитието на образованието в направление възпитателна работа и извънучилищни дейности г-жа Ралица Йонкова Бояджиева.

Госпожа Ралица Йонкова Бояджиева – учител по информационни технологии, e с 1 година стаж.

Ралица Бояджиева е на 25 години. Родена в Стара Загора. Част от втория випуск ученици на ППМГ „Гео Милев“, приети в пети клас, и продължила образованието си след седми клас в паралелката „Информатика и математика с АЕ“ в гимназията

Завършва бакалавърска специалност „Бизнес информатика“ в УНСС, гр. София. Има професионална квалификация за учител по ИТ. Учител е в ППМГ „Гео Милев“ от 2022/2023 учебна година. Магистърската й степен по „Киберсигурност и цифрова криминалистика“, която завършва в УниБИТ, я вдъхновява с идеята да сформира извънкласен клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“.

С подкрепата на ръководството на ППМГ „Гео Милев“ клубът стартира с близо 20 ученици от 8-11 клас през месец октомври 2022 г. Неговата цел е да се обучават ученици в сферата на киберсигурността, да се разпространява идеята за дигиталната хигиена сред тях и да им се дадат основите на етичното хакерство.

Откриването му съвпадна с Европейския месец на киберсигурността, за който гимназията говори първа в областта. Клубът по „Киберсигурност“ чества месеца с редица събития. На първото от тях поканата на г-жа Бояджиева да посети гимназията прие Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова информационна сигурност“ в Министерството на електронното управление и настоящ Координатор на България по киберсигурност.

Ралица Бояджиева е лектор на събития за ученици – провежда първата си беседа за „Киберсигурност и цифрова хигиена“ пред над 100 седмокласници от ОУ “Кирил Христов“ на 27.09.2022г.

През октомври организираха други мероприятия и кампании в гимназията и извън нея.

Клубът беше многократно посещаван от различни лектори, работещи в ИТ сектора, по покана на ръководителя им. Част от тях бивши ученици на гимназията, които пристигнаха от страната и чужбина, за да проведат разговор с учениците и да отговорят на техните въпроси.

Четирима ученици достигат до финален кръг на състезанието за сформиране на Първи национален отбор на България по киберсигурност.

Няколко ученици от клуба получават безплатни курсове, свързани с интересите им в областта на киберсигурността, със съдействие от ръководителя и добро желание от страна на онлайн платформата, която ги осигурява.

Клубът реализира мечтан проект „Безопасен интернет от ученици за ученици“, с който да предаде знанията си на по-малките от 5-7. клас. Посетиха в рамките на учебната година други училища, а през май месец 2023 г в зала д-р „Светлозар Дойчев“, ППМГ „Гео Милев“ реализираха най-голямото си събитие от поредицата, на което бяха поканени всички ученици от града. В рамките на 4 часа – презентации, игри, уоркшоп, награди.

На 29.06.2023г. учениците посетиха СТЕМ центъра на Microsoft в София, където в рамките на няколко часа участваха в работилница „Създай генератор за пароли с Micro:bit“.

През учебната 2023/2024 година клубът привлече нови ученици.

По традиция ППМГ „Гео Милев“ чества Европейския месец на киберсигурността и по покана на ръководителя зала „д-р Светлозар Дойчев“ стана домакин на 15-тото събитие на най-големият форум за киберсигурност у нас на 03.10.2023г. Cyber security talks за пръв път се провежда в гимназия. На събитието клубът успя да събере на едно място местната власт, директори и ученици, за да ги обедини в идеята за по-безопасна интернет среда.

Това е една от реализираните мечти на учителката и учениците, които са посещавали форума в други градове, заедно с нея и родителите си.

Предстоят различни мероприятия и тази учебна година по повод на Европейския месец на киберсигурността – посещения в други училища, кампании в социалните мрежи, активности в училище.

През учебната 2023/2024г. г-жа Бояджиева ще бъде ръководител и на още два извънкласни клуба – „Киберсигурност“ за 5-7. клас и „Инженерна роботика и мехатроника“, които също са нови за гимназията.

В процес е на завършване на втора магистратура „Електронен бизнес и електронно управление“ в УниБИТ.

Педагогическият колектив на ППМГ „Гео Милев“ счита, че със своята активна и целенасочена преподавателска работа за постигане на високи резултати на учениците в образователната, възпитателната и извънкласна дейност като инициативен и креативен млад човек, госпожа Ралица Бояджиева е достоен кандидат за присъждане на плакета „Млад учител“ за 2023 година

С уважение,

МАРИЕТА ПЕТРОВА

Директор на ППМГ „Гео Милев”

град Стара Загора