На 25 октомври 1930 г., Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак

На 25 октомври 1930 г., Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак в Долната базилика на Свети Франциск в Асизи, Италия.
Събитието събира кралски особи и държавници, като пристига и бащата на Царя – Фердинанд I, който по това време вече е изгнаник в Кобург. Жителите на Асизи също препълват улиците. Присъстват 50 принцове, Мусолини също е на събитието. 135 журналисти от цяла Европа отразяват сватбата и специално за тях е инсталирана самостоятелна телефонна мрежа.
След закуската на следващия ден празненството се запътва към България – първо на влак, а после на най-луксозния български пътнически лайнер „Цар Фердинанд І”. Нововенчаната двойка хваща още един влак до София и пристига на перон, обсипан с хризантеми.
Двамата се венчават по православния обряд на 31 октомври в катедралата „Св. Александър Невски“. Принцеса Джована бива коронована за Царица и приема българската версия на името си – Йоанна. На следващия ден двойката стояла на крака цели 7 часа, приемайки поздравления.
В дните на Царската венчавка като дар десетки държавни и частни предприятия правят благотворителни акции и помощи. Горнооряховската община отпуска 100 000 лева, с които да се закупят обувки и облекла за бедните деца в града.
снимки от Тошо Пейков