Две умни, красиви и талантливи старозагорки са Будителите на Стара Загора за 2023 г.

На разширено заседание на Управителен съвет на „Съюз на учените – Стара Загора“ и Организационен комитет на награда „Будител на Стара Загора“, 2023 година, провело се на 02.10.2023 год., бяха определени носителите на Будител на Стара Загора за 2023 година: Магдалена Ралчева и Мария Донева. Наградите ще бъдат връчени на двете достойни старозагорки на 1 ноември – Ден на Будителите в Културен център – Стара Загора от 16.00 часа.

Магдалена Ралчева е родена на 15 юли 1968г. в Стара Загора. Учи във Второ основно училище „П.Р.Славейков“ и Гимназия „Христо Ботев“ в града.

Завършва НАТФИЗ „Кр.Сарафов“ с магистърска степен „Филмова и телевизионна режисура“ в класа на проф. Христо Христов.

Дипломната ѝ работа – новелата „Наемателят“ печели наградата на АRT – TV Serbia.

Режисьор и продуцент е на игралния филми „Още нещо за любовта“ – 2011г. с Велко Кънев, Калин Врачански, Мария Статулова в главните роли, който печели наградата за операторско майсторство в Бредянск, наградата за най-добра филмова музика и наградата за най-добри костюми на Съюза на българските филмови дейци.

През 2017 година е режисьор на филма „12А“ с продуцент Дейвид Варод, който се радва на голям зрителски интерес и има над 500 000 зрители.

През 2018 година печели конкурса за създаване на игралния филм “Сватба“ по едноименния разказ на Николай Хайтов в Националния филмов център, като продуцент и режисьор. В края на 2022 филмът е заснет и в момента е в постпродукция. Очаква се премиерата на филма „Сватба“ да бъде през 2024 г.

Магдалена Ралчева е автор на късометражни, документални ленти, както и на рекламни видеоклипове.

Член е на Комисията по култура към Столична община през 2010-2012.

Създател и художествен директор е на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната Липа“, който се провежда ежегодно в Стара Загора от 2013г. досега.

Фестивалът е едно от знаковите събития в културния календар на Стара Загора и се утвърди като важен и значим кинофестивал в България и Европа и допринася за децентрализацията на културния живот.

Член е на Зонта клуб София от 2004г. и негов президент през 2018-2022.

Омъжена е и майка на две деца.

Мария Донева е родена в Стара Загора. Завършила е гимназия „Христо Ботев“, а след това – Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“.

Интересите и заниманията ѝ са свързани с литература още от детска възраст. От тогава до днес тя е автор на над 20 книги със стихотворения и кратки разкази. През последните години работата ѝ е пряко свързана с детската аудитория и е издала 4 книги за деца.

Мария Донева е водила в продължение на години младежки литературен клуб „Без заглавие“ за средношколци. Арт терапията е едно от значимите начинания, с които е свързана работата на Мария Донева. В продължение на 8 години тя работи в терапевтичния театър в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – Раднево като режисьор, драматург, сценограф и всичко останало, от което има нужда. Там поставя авторски пиеси, както и комедийна класика, заедно с пациенти на болницата. Поставяла е пиеси заедно с децата от фондация „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък, с театрална трупа „ВИЖ“ към Съюза на слепите – Стара Загора, в Дневен център за възрастни с психични заболявания и умствени увреждания „Св.св. Козма и Дамян“.

По нейни стихове са правени анимационни филми.

От 2010 година е драматург на ДТ „Гео Милев“. Работи по различни театрални и оперни проекти съвместно с оперите в Пловдив и Варна, с Държавен куклен театър Стара Загора, с театрална група „Сейджу“ – София, и др. Най-новият ѝ проект е поредицата „Срещи с операта“, за достъпно и емоционално запознаване с биографията на знаменити композитори и техните произведения, в Държавна опера Стара Загора. Друг музикален проект на Мария Донева е работата ѝ с трио „Дивертименто“, по програми, сред които се открояват поетично-оперният концерт-спектакъл „Мишките отиват на опера“ и „Сезони в музика и стих“, представени в много градове в България и отличени с наградата „Музикален проект на годината“ 2022. „Джазът пее на български“ е може би най-популярното заглавие в музикалните среди, в което е замесена Мария Донева. Тя е основател на проекта и участник във всички концерти, на които се представят любими джазови стандарти, но с оригинални текстове на български език, написани специално.

От 2020 година насам Мария Донева има своя рубрика и подкаст „За книгите“ в Радио Стара Загора, в които всяка седмица се представят новоизлезли заглавия на книжния пазар. Също от 2020 тя води страницата за книги на вестник „Сега“.

Мария Донева е Рицар на книгата в категорията „Общественик“ за 2022 г., наградата „Стара Загора“, има награди от конкурси като „Веселин Ханчев“ и „Рашко Сугарев“, номинирана е за награди като „Перото“, „Константин Константинов“ и „Христо Г. Данов“. Автор е на текста на химна „Решителност и чест” на Втора тунджанска механизирана бригада, за което е наградена в началото на 2022 година.

Голяма част от времето и дейността ѝ е свързана с пътувания и срещи с публика на всякаква възраст. Участва във всякакви инициативи за насърчаване на четенето, като „Писател назаем“, „Седмица на детската книга“, „Маратон на четенето“, „Европейска нощ на литературата“, Панаири и Алеи на книгата в различни градове, музикални и литературни фестивали.

Доц. д-р Васил ХАДЖИИЛИЕВ

председател на Съюза на учените -Стара Загора