Премиера на книга за Георги Бакалов се състоя в родната му Стара Загора

На 17 октомври 2023 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжескисе състоя премиера на книгата „Социалното възмогване на българския дух . Георги Бакалов (1873-2023 г.)”

Автор на монографията за видния литературен обновител и духовен застъпник на българската литература , старозагорецът Георги Бакалов, е литературният историк и критик Иван Матев, директор на Музей „Литературна Стара Загора“. Изданието е пета книга от поредицата „Литературна Стара Загора“. Посветено е на 150 години от рождението на Георги Бакалов.

Събитието е част от Есенните литературни дни. Красиво встъпление към тях беше прекрасното изпълнение на „Песен“ от Панчо Владигеров от цигуларката Милена Иванова и пианиста Георги Белчев. Още едно интересно хрумване на организаторите беше представянето на откъси от автобиографичните бележки на Георги Бакалов и писмо на брат му – Борис Бакалов, направено от артистите от Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Ножделов и Бойчо Манев.

Книгата е с познатата вече структура на поредицата „Литературна Стара Загора, обясни Надежда Груева, директор на Регионалната библиотека, домакин и водеща на вечерта.- На корицата на книгата е маслен портрет на Георги Бакалов, който е притежание на Музей „Литературна Стара Загора. Автор е художникът Константин Трингов.

Книгата започва със студия на литературния изследовател Иван Матев. Тя носи същото наименование, както и книгата. Подзаглавието е „Георги Бакалов- стратег в битката на идеите“ . Посветена е на учителя-философ Димитър Марков.

Продължава книгата с московската визитна картичка на Бакалов. Това са две писма от 1932 г. Писани са в Москва до акад. Николай Державин. Проследява се след това друга част от дейността на Бакалов. Публикувана е статия от него по повод дейността на Христо Ботев като преводач.

Във втората част на книгата са представени информационно и визуално избрани моменти от присъствието на твореца във фонда на Литературния ни музей. Те го определят като литературен критик, преводач, есеист, естет. Има библиотечна галерия с книгите на Георги Бакалов, както авторски трудове, преводи, съставителство, така и редакторски издания от него. В края на книгата има кратка библиография на изданията на Бакалов, съставена също от г-н Матев- каза г-жа Груева.

За всестранно образования човек, литературен критик, преводач, поет, писател и народен трибун Георги Бакалов, подробно и с вдъхновение говори авторът на студията Иван Матев.

Георги Бакалов е един от последните възрожденци и един от първите автори на съвременната българска литература. Той бързо тръгва по европейски, културен и естетически път,- каза Иван Матев.- Обръща се едновременно и към европейските образци, но и към руската класика…

Винаги съм са интересувал от Бакаловия род, който е дал видни представители в много професии и реализации на съвременна България. Баща му е бил продавач, бакалин и готвач, представител на българския класически еснаф. Големият му брат Господин Бакалов е завършил правни науки в Швейцария. Борис Бакалов също е юрист. Георги Бакалов е естет, преводач, философ и безподобен писател, организатор на десетки издания. С тях, то до такава степен е ускорил литературния процес, че е бил едва ли не издателска промишленост. Бил е едновременно и преводач, и автор, и организатор на издателския процес, и коректор, даже счетоводител и експедитор на тези свои трудове.

Социалният ангажимент на Бакалов е бил до такава степен култивиран, че се обръща към социалната проблематика на българското общество. Много деликатно и същевременно далновидно е насочвал младите автори. Николай Лилиев е бил активен негов сътрудник в списание „Съвременник“, както и в много други издания. През 1908 г., заедно с Димитър Подвързачов, му стават литературни кръстници.

Г-н Матев говори увлекателно за връзките на Бакалов с Димчо Дебелянов, с Яворов, Гео Милев и пр. Надарен с феноменална памет, той открехна някои малко познати факти от живота на Бакалов, направи обзор на някои негови литературни и критични книги и статии, доказа че Георги Бакалов има запазено място в националния литературен процес.

Голямо достойнство на книгата са публикуваните цветни копия на оригиналните експонати, които се намират във фонда на „Музей „Литературна Стара Загора“ , както и анотациите към тях.

Фотограф на книгата е Славчо Славов, на корицата и предпечатна подготовка – Илко Груев. Книгата ще бъде публикувана в електронната библиотека на РБ „Захарий Княжески“.

По думите на Надежда Груева книгата за Георги Бакалов ще бъде изпратена до националната библиотека и регионалните библиотеки в страната, както и до читалищата на по-големите библиотеки.

Изданието е факт с финансовата помощ на Община Стара Загора.

Росица Ранчева