Археолозите откриха Кодекса на Ноевия ковчег – пергамент от телешка кожа от 13 100 г. пр.н.е.

Според Джоел Кленк от Maritime Executive пергамент от телешка кожа е намерен в Ноевия ковчег, преоткрит наскоро. За него се смята, че е от периода 13 100 – 9 600 г. пр.н.е. Пергаментът съдържа палеоеврейски букви, цифри и граматика. Предполага се, че са написани от един от четиримата личности, споменати както в Битие 6:10, така и в Корана, като Ной, Шем, Хам, Яфет или техните съпруги.

Джоел Кленк твърди, че Ноевият ковчег, достъпен през тунели от четири до единадесет метра под нивото на земята и разположен в южното дефиле на планината Арарат, е най-впечатляващият археологически обект на всички времена.

Смята се, че плавателният съд е построен през късния епипалеолит (13 100-9 600 г. пр. н. е.). Той е дълъг приблизително 158 метра, с доста голяма височина. Освен това там има общо четиринадесет археологически обекта.

Връх Арарат (на турски: Ağrı Dağı) е най-високият връх в Арменското плато (5165 метра). Той се намира в Североизточна Турция, близо до Иран и Армения. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан. В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа, описан там.

Турската република има уникална възможност с присъствието на Ноевия ковчег да привлича огромни приходи. Това е възможно чрез религиозен туризъм поради подкрепата на трите авраамически религии от семитската езикова група.

Ако централното правителство на Турция не предприеме обаче действия, за да защити Ноевия ковчег, ПКК (известна с насилствения си тероризъм), може да разкрие кораба. Те могат да заменят безценния му кодекс и артефакти за оръжия. Освен това има опасност да се освободят замръзнали вируси от каменната ера от намиращите се животински изпражнения вътре.

От древната морска баржа се показва корпус, който е наклонен, множество клетки, животински тор, запазени на пода на средната част, наклонена рампа, три палуби, баласт, отделения за съхранение, каменни тесли, използвани в морското дърводелство. Екстериора и вътрешността на съда са покрити със смола.

Вътре в Ковчега липсва керамика, но има набор от инструменти и съдове от късната каменна ера. Те са изработени от дърво, текстил, въжета, костни и дървени артефакти, ботанически останки и зърнени култури (нахут, горчив фий, грах и житни култури).

В близост до входа на Ноевия ковчег по-късните поколения построили малки места за поклонение. Там се съдържали артефакти, разположени по уникален начин, за да символизират благоговение в продължение на хиляди години.

Археолозите откриха съдове от керамичния неолит (7000-5800 г. пр. н. е.) до средновековната епоха (700-1375 г. сл. н. е.). Те били пълни със следи от вино, мляко и семена. Освен това в тези места за поклонение са открити малки каменни фигури от шумерския ранен династичен период (2900-2334 г. пр.н.е.).

Акадските клейма от 2300 г. пр. н. е. изобразяват ковчег на Голям Арарат. Хуритските глинени плочи от 1300 г. пр. н. е. споменават Ной, планината Арарат и върховно божество. Тази структура е в съответствие с разказите за Ноевия ковчег, написани от Моисей в Битие, известните учени Берос и Йосиф Флавий и Корана на ислямския пророк Мохамед.

Арменците се опитват да запазят Ноевия ковчег скрит от 247 г. пр.н.е., като работят за запазване на своята независимост. Мърктич Хримян (арменски патриарх в Цариград) издава заповеди през 1907 г. да се скрие допълнително информацията. Това е опит, който се пази в тайна чрез сталинските чистки. Това е имало ефект върху анадолската история, предизвиквайки широк спектър от чувства. Кленк се бори срещу фракция, свързана с ПКК, която се опитва да разруши Ковчега. Защото той има значение както за исляма, така и за християнството и юдаизма.

Археологът отбелязва, че Кодексът не отговаря на настоящите теории, които твърдят, че първите езици произхождат от популации, разпръснати по целия свят. По-скоро присъствието на Ковчега на планината Арарат с неговото палеоеврейско писмо подкрепя твърденията на Мойсей, Исус и ислямския пророк Мохамед. А именно че семитските езици съставляват първия език на земята, оцелял след световния потоп.

Авраам Ибн Езра (1089-1167 г. сл. Хр.), наред с други известни учени, твърди, че началните глави на Битие са предадени устно от Адам на Мойсей. Терминът „толедот“, който означава „сметка“ или „поколения“, е представен за първи път в Битие 2:5 и се повтаря в следващите глави, като Битие 5:1, 6:9, 10:1, 10:32 и 11:10. Според Ибн Езра тази техника е била използвана, за да се гарантира запазването на библейския разказ от сътворението до Изхода от Египет.

Независимо от това, откриването на Кодекса през късната каменна ера, написан на палеоеврейски, предполага, че Толедот е по-вероятно да е колекция от писмени документи, които Моисей е включил в Петокнижието, от Битие до Второзаконие.

Кодексът е открит в Зона А1, Локус 14 – малка зона на втората палуба на кораба. Тази зона е била използвана за съхранение на храна и вода. Зад някои частично изрязани кипарисови греди, които изграждат стените на конструкцията, била открита скрита ниша, където се намирал ръкописът.

Кодексът съдържа различни стилове на почерк, вариращи от писането на един човек до по-деликатните, изтънчени щрихи на редактор, който коригира грешка в думата „живот“, написана на палеоиврит.

Кодексът на Ноевия ковчег е съставен от пергамент, известен като klaf или vellum, създаден от телешки кожи. Корицата на кодекса е с дължина 14,67 см и ширина 10,59 см, с три подвързии от мека кожа. Има седем страници от тънък клаф с протрити ръбове с размери 9,75 см дължина и 7,53 см ширина.

Пергаментът на Vellum съдържа много колаген. Когато водата в боята влезе в контакт с пергамента, колагенът се топи, образувайки канали в клафа и повдигнати повърхности за боята. Освен това е податлив на околната среда, особено на влажността. Кодексът е намерен в Локус 14, Зона А1, най-високата и сигурна зона на Ковчега. Тази зона е заобиколена от четири по-големи структури и корпуса на кораба.

Отвътре и отвън тези конструкции са покрити със слоеве от катран, битум и смола. Надморската височина на зона A1 е над 4000 метра на планината Арарат и е погребана под 8 метра лед и каменен материал, без влага. По-голямата част от боята от Кодекса е избледняла, но това, което остава, са ивиците, направени от топенето на колагена, когато боята е била нанесена за първи път през късния епипалеолит (13 100 – 9 600 г. пр. н. е.).

Кодексът е съставен в ориентация отдясно наляво, като съвременния иврит и арабски, и отгоре надолу. Страниците са залепени една за друга. За съжаление, когато ръкописът бил открит, две от секциите били разделени, разкривайки страници 2, 3, 4 и 5. Яснотата на палеоеврейските знаци варира от дълбоко врязани букви до фини ивици. За да се разкрият повече думи и символи от Кодекса, са необходими мултиспектрални и рентгенови изображения.

В Кодекса първата индикация се вижда с три изображения: планината Арарат, планинската верига, разположена на юг от Арарат, и камила. Този слой е съставен от черупково злато, което е златен прах, смесен с гума арабика или яйце. Освен това две менори с 5 свещи могат да се видят без основи близо до по-голямата планина Арарат.

Кюрдите, живеещи близо до планината Арарат, вярват, че Ноевият ковчег съдържа злато и това всъщност е вярно. Осветяването на Кодекса е направено с помощта на златен прах, произхождащ от съда.

Кодексът също спекулира, че може да има други ръкописи на клаф, съхранявани в Ноевия ковчег. Авторите на Кодекса са избрали да не използват изцяло цялата повърхност на пергамента и вместо това са го използвали като форма на литература, с Палео – Ивритски игри с думи, кратки изявления и изобразяване на осветени изображения.

Освен това текстът прави препратки към аспекти за Ной и Великия потоп, споменати както в Битие, така и в Корана. Но нито една от неговите фрази не може да бъде намерена в двата документа. Вярва се, че други ръкописи, като частите от „Толедот“, споменати в Библията и споменати от Ибн Езра, все още са запазени в съда.

Кленк постулира, че правителството на Турция трябва да контролира Кодекса, както и артефактите и архитектурата от Ноевия ковчег, които са възхвалявани от Мохамед, Исус и Моисей. Той продължава, като изразява тревогата си от липсата на надзор от страна на турските археологически власти, тъй като тези безценни артефакти, които символизират началото на цивилизацията и неолитния период, биват ограбени и повредени. Кленк заключава, наричайки катастрофа това унищожаване на Ковчега и неговите артефакти .