Шести Национален конкурс за авторска приказка 2023 „Черният Магьосник и Бялата Змия“

Шестият поред национален конкурс за авторска приказка`2023 е организиран от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“.

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът е отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години.

В това издание на конкурса взеха участие над 40 автори отградовете: Варна,Бургас, Плевен, София, Горна Оряховица, Кюстендил, Провадия, Пловдив, Благоевград, Чирпан, Котел, Асеновград, Левски, Стара Загора, Разград, с. Априлово, обл. София, с. Старцево, общ. Златоград, с. Врабците, обл. Габрово, Прилеп, РМакедония и др.

Журито на конкурса е в състав:

АЛЕКСАНДЪР ЕМИЛОВ ПЕТРОВ (Александър Скалд) е роден през 1990 г. в град Лом. В момента е докторант по екология и опазване на екосистемите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Изследва екологията на хищните бозайници в България. От ранна възраст пише поезия и проза. Голяма част от ранното му творчество е повлияно от скандинавската митология и исландските саги. Поради тази причина пише под псевдонима Александър Скалд. Скалдовете са странстващи поети от Скандинавия и Исландия, които в мерена реч разказват истории за богове и крале, за достоен живот и славна смърт. Пише научнопопулярна литература под формата статии за списание „Осем“ и страницата си „Пъдпъдък дейли“, в която на разбираем език, увлекателно и с чувство за хумор, се дава информация за българската природа.

Дебютният му роман „Вой“ вече е по книжарниците.

ДЕНИС ОЛЕГОВ

Роден е в недалечната 1998 г. Отрича ранното си творчество, като го определя като „тийнейджърски излияния“. Първата по-сериозна стихосбирка на Олегов излиза през 2020 г. под заглавието „Вечен чужденец“. Книгата е издадена като голяма награда в поетичния конкурс „Димитър Бояджиев“, а по-късно получава и номинация за наградата „Усин Керим“.През 2021 г. стиховете му попадат в лонглиста на руския литературен конкурс „Лицей“ и са наградени с гранпри в българо-израелския конкурс „Небесни меридиани“.Има публикации в LiterNet, Литературен свят, Нова социална поезия, Нова асоциална поезия, PoetasdelMundo (Чили), AlyumAlthamen (Йордания) и др.Превеждал е стихове на Фернандо Песоа, ЕрбертоЕлдер, Марио де Са Карнейро, Сергей Есенин, Марина Цветаева, Янка Дягилева, Уинстън Хю Одън, ИяКива, и др. В негов превод излиза романът на Василий Димов „Сибир. Comeonbabylightmyfire” (2023, ИК „Знаци“).

Съосновател е на литературния клуб „Отвъд кориците” и свободната литературна сцена „(Не)Форматът“.

ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ:

Автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, испански, турски, руски и в Македония. Носител на български и международни награди. Лауреат на ХІV-тия Национален конкурс за детска литература „Петя Караколева” (2018) и на Националната награда за детска литература „Калина Малина“ (2022).Член на СБП. Ръководител на Националния клуб „Млад писател“ и вестник „ Teen ‘s paper“ при НЧ „Родина-1860“.

Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом, а победителите и материални награди. Приказките, които журито класира на първо, второ и трето място, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание.

Награждаването на отличените ще се състои на 22 октомври 2023 /неделя/ от 11.00 ч. в залата на Народно читалище „Родина“, като част от програмата на Есенни литературни дни в Стара Загора.