Разхубавяват най-романтичната пресечка на бул. „Митрополит Методий“ в Стара Загора

След многомесечното ровичкане в пресечката от улиците „Августа Траяна“ до „Генерал Столетов“ на старозагорския булевард „Митрополит Методий Кусев , от няколко дни там се извършват активни дейности, които разхубавяват най- романтичната част от знаковия булевард.

От завчера, старозагорци, които редовно минават по маршрута си към „Малкото Аязмо“ , а и шофьорите, които карат по „Августа Траяна“ останаха приятно впечатлени и възхитени от обилно разцъфналите хортензии и виолетки, от нискостеблените дръвчета и храсти, от прекрасните фигурални композиции, от добре съчетаната растителност са артефакти, извадени изподземята по време на В и К сагата.

Проектът е на Биляна Димитрова – ландшафтен архитект на Община Стара Загора. Ето какво сподели тя, специално за читателите на Долап.бг:

След ремонтите подменихме изцяло почвата, която беше доста амортизирана. Отнехме ниво от пръста. Докарахме нова почва. Изградихме нова поливна система. Сега започнахме да засаждаме растенията, за да се получат красиви фигури и геометрична картина по цялата улица, съобщи г- жа Димитрова .

Съобразили сме се с това, че улицата е доста сенчеста и сме избрали видове, които са устойчиви и на сянка, и на зимни, и на летни условия. Това са присадки от ебонимуси. Използваме видове, които са многогодишни, за да могат да красят пространството през всички годишни сезони. Тук таме ше сложим цъфтящи едногодишни цветя, които предават по-красивата и романтична украска в природата.

Ебонимусите са с различни височини. Освен това единият е пъстролистен – с жълто-зелена пъстрота. Другият е със зелено-бяла украска. Малките дръвчета ще останат почти до тази височина – най-много метър и половина. Третият вид е лавровишна.

В момента се оформят цветни бордюри на алеите с многогодишни растения – пасихандра, хебес и пр. Цъфтят в много малки бели цветченца и правят хубава туфа.

Старозагорци и гости ще се любуват още на юки, пъстролистен рододендрон, два вида винка, коста, лигуструм, егониумс…Гледали сме растенията да са в по-различни украски, за да направят по-интересна „картината“, когато пораснат- коментира ландшафтен архитект Биляна Димитрова.

Няколко хиляди броя са растенията, които дават нов вид на „тройната“, както я наричат старите старозагорци. С трите шадраванчета, направени по проект на арх. Иван Георгиев, с липите, с новата премяна, с многото паркова мебел, която е в добро състояние, с хубавото осветление, тази част от булеварда ще стане още по-примамлива и обичана.

Редно е да благодарим на Общината, която прави всичко възможно Стара Загора да бъде най-зеленият и най-красив български град.

Дано да няма любители на цветя, храсти и дръвчета, които да си ги харесат и отмъкнат към вилите си. Сигурна съм, че съзнателните кучкари няма да допуснат домашните им любимци са похабят тази красота.

Росица Ранчева