Празници за 8 години Аул „Бага-Тур“ на 21 и 22 октомври

Точно 8 години от създаването на Аул „Бага-Тур“ се навършват през октомври. Комплексът, който се намира в рамките на Старозагорския зоопарк, е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление с тренировъчни полигони, манеж за езда, юрти, тематични кътове, работилница за занаяти и историческа експозиционна част.

Дейността на единствения по рода си у нас Аул „Бага-Тур“ е свързана предимно с децата и подрастващите и запознаването им с живота и ценностната система на древните българи. С различните си интересни занимания и прояви като стрелба с лък, езда, историческа фехтовка, пресъздаване на древни обичаи и занаяти, центърът се превърна през последните осем години в притегателно място за малки и големи от цялата страна.

За периода в него са организирани хиляди детски празници, възстановки и различни мероприятия, преминали са стотици ученически групи, а посетилите центъра деца са близо 20 000, отчете днес Явор Гънчев, ръководител на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ и управител на Аула.

Той съобщи, че осмият рожден ден на Аул „БагаТур“ ще бъде отбелязан официално на 21 октомври – събота с грандиозна програма, която да покаже цялата дейност на центъра. Официалното откриване е предвидено за 13:00часа. Ще бъдат представени редица демонстрации, част от спектакъла на Бага- Тур „Кои сме ние“, а всички занимания ще бъдат безплатни. На 22 октомври празникът продължава с игра-състезание „Точен стрелец“.

Заповядайте!

Поли Гънчева