Д-р Рени Колева за „Невидимия град“ на България

На 13-15 октомври 2023 г в хотел „Минерал“, с. Ягода се проведе обучение по взаимопомощ „Заедно за здравето на нашите деца“. Организатори бяха Национален алианс на хора с редки болести и пациентски организации, чиито членове се лекуват с растежен хормон.

В България има един „невидим град“ от 400 000 души с редки заболявания – състояния, които се срещат при един човек на всеки 2000 души. Разпознаването им е възможно чрез скрининг програми включително и в период на новороденото, но в повечето случаи е труден и продължителен процес отнемащ обикновено 3- 5 години за диагностициране. Основната задача е с общи усилия на общество, здравеопазване и организации всеки пациент с рядко заболяване да намери равноправно място в живота.

„НЕВИДИМИТЕ“ деца, семейства и приятели за 2ра година се радваха на топлото гостоприемство  на регион Стара Загора. Всички те се потопиха в благата сила на йога-терапията, тихата енергия на рисуването и вълнението на музиката. Размилишляваха върху силата на книгите и думите – да утешават, да дават криле, да заземяват. Когато пътуваш  и променяш света да не забравяш любопитството, съчувствието и благодарността.

През миналата събота и неделя с. Ягода бе обляно в слънце – слънце, което дава топлина в човешките отношения, вяра в науката, дух към победата, доверие в медиците, достойнство за цялото българско общество.

Доц. Полина Милушева-Мандаджиева, председател на Националната асоциация на пациенти с дефицит на растежен хормон. През септември 2023 г бе удостоена с Почетния знак на президента за значим принос за отстояването на каузата на хората с редки заболявания в България.

Д-р Рени Колева

детски ендокринолог