Юристът Георги Туртуриков представи новата си книга „Ами Бакалов Курвоазие -забравеният поет, юрист и космополит“

На 11 октомври 2023 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се състоя Литературна вечер на творците юристи като част от Есенните литературни дни в Стара Загора. Юристът Георги Туртуриков представи пред публиката десетата си книга „Ами Бакалов Курвоазие – забравеният поет, юрист и космополит“. Специално за читателите на Долап.бг авторът даде любопитно интервю:

Г-н Туртуриков, какво Ви провокира ,за да откриете „забравеният поет, юрист и космополит Ами Бакалов Курвоазие“?

Като автор на книгата за Старозагорската адвокатура, която излезе през 2009 г., отделих само 2-3 реда за него. Повече за баща му Господин и за чичо му Борис Бакалови – адвокати в Стара Загора. Господин Бакалов е най-голям от известните братя. Много хора го бъркат с Георги Бакалов. Точно това ме ядоса, като прочетох статия в Интернет за Ами Бакалов, където се сочеше, че е син на известния Георги Бакалов. От там започнах да опровергавам тези твърдения, че е учил и във Франция. В архива му е дипломата от Софийски университет, където завършва право. В Държавен архив -Стара Загора съобщих, че историческата справка за него, не е вярна. Там се твърди, че Ами Бакалов адвокатства до края на дните си в Стара Загора. Истината е, че след Втората световна война въобще не е стъпвал в България, тъй като емигрира в Южна Америка.

И от там, нещата започнаха да се събират едно по едно. Оформи се достатъчно материал за една скромна книга. Реших да я преведа и на френски език, защото той е известен в по-голямата част от френско говорещия свят, особено в Латинска Америка. Докато у нас, в България малко хора знаем за него.

Какво не знаем за старозагорската фамилия Бакалови?

Това е голяма известна старозагорска фамилия. Адвокат Господин Бакалов е най-големия син. Следват Георги Бакалов – големият общественик и писател, адвокат Борис Бакалов, д-р Крум Бакалов – лекар и Митьо Бакалов– търговец.

Родословието не съм проследявал. Целта ми беше да насоча вниманието си върху Ами Бакалов.

Кой е Ами Бакалов? Къде е учил? Къде се е реализирал?

Ами Господинов Бакалов Курвоазие е роден през 1907 г. в Кюстендил. Баща му Господин Бакалов е юрист, адвокат. Майка му е швейцарка. Запознават се, докато Господин Бакалов следва в Швейцария. Израства в Стара Загора. Оформя се като колоритна, широкоскроена личност. Обича да пише, да се интересува, да пътува, да споделя видяното. Обикаля цяла Европа. Посещава Украйна, Съветския съюз – тогава. Втората световна война го заварва в Париж, където се включва в съпротивата.

След войната емигрира във Венецуела и става представител на френска фирма за киноиндустрия. Той налага кинокритиката във Венецуела. Там създава първото списание за кино, организира първия кинофестивал, пише поезия. През 1940 г. излиза първата му стихосбирка на български език „Земно кълбо“. През 1945 г. излиза първата му стихосбирка на френски език. После издава още пет стихосбирки на френски. Пише и две книги на испански език за интервютата, които е имал с Чарли Чаплин, Хемингуей и пр. най-велики личности от изкуството по онова време. Със съпругата си оформят една богата колекция от снимки и автографи – на Чаплин, Ален Делов, Белмондо, Жан Маре и т.н.

По-голямата част от неговото книжовно наследство е във Венецуела. Малка част има в Стара Загора -в Държавен архив и в Регионалния исторически музей.

Попаднах на неговата стихосбирка „Земно кълбо“, която подарих на Държавен архив, за да се попълни фондът на Ами Бакалов.

Откъде е фамилията Курвоазие?

Когато френската компания го премества в Бразилия, там порядките са такива, че след собственото си име трябва да носи бащиното, фамилното и най-накрая -майчиното си фамилно име, което в случая е Курвоазие. Може би под влияние на майка му, която е от френскоговореща Швейцария , избира името му Ами, което на български значи „Приятел“. Мадам Еме Курвоазие е била преподавател по френски език в Стара Загора. Нейна снимка с ученичките й е публикувана в книгата.

Какво съдържа творчеството му? Някъде прочетох, че в младините си проповядва социалистически идеи, които намират място в творчеството му?

Такъв е по нагласа. На времето влиянието на лявото социалистическо ядро е мило доста широко разпространено – и у нас и в Европа. Затова посещава Съветския съюз и Украйна.

Някои от съчиненията му са публикувани и на български език, които се съдържат във френски сборници, вероятно преведени от него. Едното стихотворение е „Партизани“, а другото – „Щурмови отряд“.

Първата му стихосбирка, която излиза на френски език, описва тежките години на войната и преживяното тогава. Неслучайно заглавието е „Тъмното е черно“.

Интересна е поезията му. Не използва рими, не използва пунктоация. Стиховете му варират между разказ и обикновен текст, но не чак толкова обикновен, защото е много целенасочен.

В книгата има ли снимков материал?

Трябва и може и повече да има. Все пак се изненадах, че в Регионалния музей има негови снимки от Каракас, от младежките му години, със сестра му Виолет…Всичко това съм използвал. Някои неща се публикуват за първи път. Включително и по Интернет. Една дама ми изпрати файлове с брачното свидетелство на Рут и Ами от Каракас.

Казахте, че сте ползвали документи от фонда на Държавен архив -Стара Загора. Какви по-точно?

Там са документи от пребиваването му в Украйна и Съветския съюз, дипломата му, писма, кореспонденция с различни личности и институции в Европа и др.

Към каква интелектуална категория може да се съотнесе Ами Бакалов – поет, писател, журналист, кинокритик…?

Всичко! Даже бих добавил още неща. Самият той се определя чрез едно от стихотворенията си в българската стихосбирка като „Глоуб тротър“ – пътешественик по света, т.е. космополит.

PS: Който желае да притежава книгата, може да се обърне директно към автора.

Росица Ранчева