Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ – програма

Есенни литеатурни дни 2023
Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“:
Четиридесето издание
Организатори: Библиотека „Родина“, Община Стара Загора, Къща музей „Гео Милев“
Програма
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 27 октомври 2023 г., петък, от 18:00 часа в Градска художествена галерия. Освен награждаването публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци и ще бъде връчено „Златното яйце“.
Част от тържествената програма ще е форматът „Актьори срещу поети” – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса Оля Стоянова, Мария Донева, Пламен Дойнов и артисти от Драматичен театър „Гео Милев”.
Преди кулминацията ще се състои и премиерата на стихосбирката „Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от 39-тия Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев“ – Стара Загора 2022.
В програмата на конкурса и Есенните литературни дни е включена и срещата ден по-рано с Теодора Тотева и стихосбирката й „На сантиметър от чудото”.
Поетическата работилница за млади поети и за журито на конкурса „Веселин Ханчев“ ще се проведе на 28 октомври, събота, от 10.00 часа в къща музей „Гео Милев“.
Входът за всички събития е свободен!
***
Сред 84 млади поети избира журито новия носител на Златното яйце – голямата награда от Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2023. Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора отбелязва 40-ото си поредно издание, за което кандидатстваха общо 88 поети от страната. Четирима от изпратилите свои творби обаче не са спазили строгия регламент на конкурса: навършили са 25 години в месеците преди отчитането на конкурса, въпреки това и техните произведения са представени на журито.
Традиционно София е с най-сериозно присъствие, догонвана от Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас и, очаквано, от града-домакин Стара Загора с 4-ма представители. Най-много са младите поети между 18 и 21 години.