Концерт на световноизвестния баритон Кирил Манолов в Стара Загора

Уникален камерен концерт от Цикъла „Музика без граници” представят световноизвестният баритон Кирил Манолов и Боряна Ламбрева /на рояла/ на 19 октомври от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора.

„Концертът е посветен на двама големи композитори и майстори на камерно-вокалния жанр. Избрахме съчетаването на творбите на Сергей Рахманинов и Панчо Владигеров в един концерт не само по тази причина, а и защото намираме известни сходства в тяхното творчество, що се отнася до камерните им вокални произведения. Наред с дълбоко интимните и прочувствени миниатюри, те сътворяват и големи, мащабни експресии, които използват докрай възможностите както на човешкия глас, така и на пианистичната партия. Всеизвестен факт е, че и двамата са били виртуозни пианисти, и поради това в песните им има изключителна равнопоставеност между двете партии. Това позволява да се постигне по-голяма драматургична цялост, по-голямо въздействие и пълна симбиоза на звуковото възприятие. По отношение но текстовете също може да бъде направено известно съпоставяне – докато в романсите на Рахманинов присъстват силно екзестенциални моменти, във Владигеровите песни искри неподправената красота на непосредственото общуване и спонтанната емоция, което отвежда до един по-светъл и жизнеутвърждаващ финал на концерта.

Тази програма имаше своята премиера на подиума на Международния фестивал „МузикАртисимоФест“ в София, след което я изпълнихме и на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив, а през март тази година беше част от афиша на ММФ „Мартенски музикални дни“ – Русе.“

Кирил Манолов е роден в София.

Завършва Националната Музикална Академия.

Лауреат е на конкурсите за млади оперни певци във Виена, Варшава и Барселона. Носител е на Голямата награда-“Златен пръстен на София” на 14-тия международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”.

Манолов е гостувал многократно на сцените на оперните театри в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Будапеща, Лисабон, Брюксел, Мюнхен, Хамбург.

Творческите му пътища се пресичат с едни от най-големите диригенти и режисьори в оперния свят – Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, ДамианоМикелето, Арно Бернар, ДитрихХилсдорф, Дейвид МакВикър и други.

Репертоарът на Кирил Манолов съдържа широк набор от оперни произведения от Верди, Пучини, Доницети, Росини, Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и КуртВайл, както и кантатно-ораториални творби от Бах, Бетовен, Фуре, Брамс и  камерна музика от български и чужди композитори.

Боряна Ламбрева е позната с активната си дейност на акомпаниращ пианист – предимно в сферата на оперното и камерно-вокалното изпълнителство.През годините регистрира многобройни участия като пианист в редица академични, национални и международни конкурси. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали като МФ „Софийски музикални седмици“, МФ „Мартенски музикални дни“, МФ „Варненско лято“, Празници на изкуствата „Аполония“, „Скопско лято“ и др. На концертния подиум се изявява в сътрудничество с наши и чуждестранни изпълнители – на сцените в България, Русия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Белгия, Унгария, Чехия, Македония и др. Участва в концерти с мецосопраното Веселина Кацарова вБрюксел, с Райна Кабаиванска и нейни ученици – в Музей Капитолини в Рим и в Опера Бастий – Париж.  В рамките на международните фестивали„Дни на музиката в Балабановата къща“ и „Музикартисимофест“ изнася рецитали с камерзенгерин Красимира Стоянова, Кирил Манолов и Светлина Стоянова.Репертоарът ѝ в областта на камерно-вокалното творчество е изключително богат, от барок до съвременна музика, с предпочитания към тематичните концерти, обхващащи творчеството на различни композитори в жанра на песенния цикъл.

Като предпочитан пианист в майсторски класове, провеждани у нас и в чужбина от водещи певци, диригенти и оперни режисьори –Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Паул Вайголд, Вера Немирова и др., Боряна Ламбрева отбелязва и забележително дългогодишно сътрудничеството с оперната прима Райна Кабаиванска, в чиито ежегодни майсторски класове в България, организирани и продуцирани от НБУ, тя е пианист-акомпанятор повече от двадесет години.

Освен това пианистката развива активна звукозаписна дейност, предимно за фонда на БНР – в последните години осъществява редица студийни и документални записи с изявени певци като Кирил Манолов, Михаил Михайлов, Цветана Бандаловска и др.

Професор по „камерно пеене“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където защитава и докторска дисертация, Боряна Ламбрева е автор на две книги, анализиращи мястото и интерпретационната проблематика в изпълнителската практика и академичното образование на камерни вокални произведения от български композитори.

19 октомври /четвъртък/ 19.00ч. сцена Опера

Музика Без Граници

„Камерен концерт – с песните на Рахманинов и Владигеров“

Кирил Манолов – баритон

Боряна Ламбрева- пиано

„Камерен концерт – с песните на Рахманинов и Владигеров“.

Програма:

СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ

 1. „У врат обители святой“
 2. „Проходитвсë“
 3. „Я был у ней“
 4. „Над свежеймогилой“
 5. „Христос Воскрес“
 6. „Давно в любви“
 7. „Отрывок из А. Мюссе“
 8. „Письмо К. С. Станиславскому от С. Рахманинова“

ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

 1. „Песен на шута“ към комедията „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир
 2. „Песен на ЧангЛинг“ из пиесата „Тебеширеният кръг“ от Клабунд
 3. „Рано е Радка ранила“
 4. „Мар Димитро льо“
 5. „Стар Димо“
 6. „Мануш войвода“
 7. „Минчо на Минка намигна“
 8. „Дафино вино, хей“