На 16 октомври е Световният ден на хляба

Той се отбелязва от 2006 г. по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене.

На този ден всички участници са призовани да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и др.

Почти всички хора ядат хляб всеки ден – като сандвич, с мед или сладко или дори като десерт с течен шоколад. Макар вече хиляди години по цял свят хората да се изхранват с него, има неща, които не знаем за хляба.

Изяждаме повече от 9 000 000 палета с хляб всеки ден. Най-големият хляб в света е бил изпечен в пекарна в Акапулко в Мексико през януари 1996 година. Той е бил дълъг 9200 метра.

Около петдесет процента от целия хляб се използва за сандвичи. Най популярният сандвич в Англия е този с кашкавал, а в Америка – с шунка. Сандвичите носят името си от граф Сендуич – известен картоиграч, който е измислил да се слага парче месо между две парчета хляб, за да не си цапа ръцете, докато играе карти.

Хлябът бил изобретен по погрешка преди повече от 7500 години. Първият самун бил изпечен от египтянин, който случайно оставил смес от брашно и вода в топлата печка за през нощта. Когато се върнал, намерил меко тесто, доста по-апетитно от твърдите питки, които се опитал да си приготви.

Древно суеверие казва, че обърнатият надолу хляб носи нещастие. Също така не бива да се оставя недоизядено залъче. Смята се, че хлябът изпечен за Коледа, не мухлясва.

Хлябът съдържа всички необходими за храненето вещества – белтъци, мая, мазнини. Лаврите за най-бързото му приготвянето са на пекарите от Wheat Montana Farms and Bakery, рекорд който е записан в книгата на рекордите на Гинес през 1995 година. Те ожънали пшеницата от полето, смлели я на брашно, което замесили на тесто и изпекли хляба за 8 минути и 13 секунди.

По закона на Мърфи, хлябът винаги пада с маслото надолу. Скандинавска легенда гласи, че ако девойка и младеж отхапят от едно и също парче хляб, те са обречени да се влюбят един в друг.