Уникална Кири-Е японска изложба откриха в Художествената галерия на Стара Загора

Нестандартна изложба в Художествена галерия-Стара Загора – нестандартно откриване! Пред няколко 4-ти и 5-ти класове ученици от ОУ”Кирил Христов” директорът на галерията д-р Катя Тинева – Гюрковска на достъпен език обясни какво е японското изкуство Кири-Е и каква почва има то у нас?

Така бе открита изложбата „Традиции – минало и бъдеще” на 13 октомври /петък/ 2023 г. в присъствието и с активното участие на директора на школото Господин Балъкчиев, на началник отдел „Култура” в Общината Диана Атанасова и приятели на галерията и това японско изкуство в града ни. Събитието е част от 34-ти Дни на Японската култура в България и се осъществява с любезната подкрепа на Посолство на Япония в България, Клуб на Приятелите на Япония в България, Община Стара Загора и Художествена Галерия Стара Загора.

Защо ученици от ОУ”Кирил Христов”? Вече няколко години поред пишем за уникалните Празници на японските вишни, които се провеждат там и се откриват традиционно на входа, встрани от който са засадени прекрасните японски дръвчета. А празниците се провеждат точно във времето на цъфтежа им. В тези дни в училището гостуват японски музиканти от Държавна опера-Стара Загора и децата са очаровани.

Днес те внимателно изслушаха разказа на изкуствоведа д-р Катя Гюрковска за японското изкуство Кири-Е. То покорява Япония повече от 400 години, а у нас навлиза през последните десет и вече има българска школа, от която очакваме втори випуск. Кири-е буквално означава „изрязана картина“. В това приложно изкуство се използват специална японска хартия и инструменти.

В Япония има предаване, което се казва „Кой иска да отиде в Япония” и в него се канят хора от цял свят, които се занимават с нещо японско – да отидат там и да се учат на него от майстори в Япония. Ани Иванова, куратор на изложбата /за съжаление не можа да присъства/, е избрана да посети Япония във връзка с Кири-е през 2020 г. Там се среща с трима много добри и известни майстори на Кири-е. Епизодът с нейно участие е изключително успешен. По време на КОВИД заснемат втори епизод на предаването, в който показват, колко много се е развила Ани след предаването и как кани тримата японски автори да посетят България и да направят изложба заедно. От тези два епизода е направена компилация, която децата и присъстващите на изложбата могат да гледат на екран в залата на Галерията.

След Япония, България е държавата с най-много майстори на Кири-е в света. Катя Гюрковска обърна специално внимание на това, че японските автори в нея обичат да изобразяват български сюжети /кукери, нестинари, мартеница/, а нашите автори – обичат японските сюжети. В изложбата са 4 творби на 4-ма японски автори, вдъхновени от България, като трима от тях дори не са я посещавали.

Изложбата е плод на много труд и няколко благоприятни предпоставки – интересът на българската публика към изкуството Кири-е, успешната колаборация на българските Кири-е автори с японските им колеги, свързани с галерията и успешно проведената в края на 2022 г. първа Кири-е Академия, водена от Ани Иванова. В изложбата участват общо 30 автори, от които 18 японски, а 6 от българските автори са завършили Академията и участват за първи път в годишна изложба.

Уляна Кьосева