Старозагорски юристи се изявиха в Есенните литературни дни

„Литературна вечер на пишещите юристи“, организирана от Съюза на юристите в България – Дружество Стара Загора , се проведе в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на 11 октомври 2023 г.

Ръководството на Дружеството на Съюза на юристите в Стара Загора през последните години прояви инициатива да се открият колеги- юристи, които пишат стихотворения или проза, издават книги, участват в художествени изложби и пр.- каза при откриването председателят адвокат Елена Нонева.- За съжаление в обществото съществува мнението, че когато се каже юрист, впечатлението е за консервативен човек, който е подвластен само на закона. Извън сферата, в която работим, сме обикновени хора. Всеки от нас има различни интереси, хобита, които упражняват през свободното време.

Идеята за провеждане на тази литературна вечер е на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. През последните години на територията на библиотеката организирахме художествени изложби на колегите юристи. Тази годиха нашите художници предложиха да се разнообрази с представянето на други изкуства.

Благодаря на авторите, които тази вечер ще представят своето творчество“:

Изпълнението на авторите беше по азбучен ред на малките имена.

Най-напред свои стихове чете юрисконсултът Ваня Желева. Тя сподели, че пише поезия от 2014 г. Рисува и участва в много изложби организирани от Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора. Според нея поезията и рисуването са свързани.

На 3 ноември 2023 г. , Ден на българския художник, във фоайето на Радио Стара Загора дамата ще открие поредната си самостоятелна изложба.

Георги Туртуриков – е роден в София, но от 35 години живее и се реализира в „града муза“ според него – Стара Загора. Има издадени 10 книги. Всъщност десетата – „Ами Бакалов Курвоазие – забравеният старозагорски поет, юрист и космополит“. Той е от прословутия род Бакалови, известен повече във френскоговорящия свят , в Латинска Америка, отколкото у нас.

След увлекателния разказ за новата си книга, г-н Георги Туртуриков подали на Държавен архив Стара Загора стихосбирката „Земно кълбо“ на Ами Бакалов, за да се допълни фондът на архива от документи, съхранени в Държавния архив. Изданието е от 1940 г. и е в оригинал.

Книгата на Туртуриков е двуезична – на български и френски език.

/Очаквайте подробно интервю с г-н Туртуриков/.

Гергана Атанасова е адвокат по професия, но по думите й „в литературата имам по-дълъг стаж от адвокатския, въпреки че заниманията ми по литература и по право започнаха по едно и също време, т.е. от ученическите ми години. Родена съм в Казанлък. Избрах за свое амплоа литературата. Продължих в Габрово, в Националната Априловска гимназия, където получих подадената ръка на моите прекрасни преподаватели. Първата ми книга се появи през 2009 г. С нея спечелих награда на Съюза на българските писатели за дебютна книга „Южна пролет“. Със Стара Загора ме свързва вестник „Литературен глас“ и конкретно с Йордан Атанасов, от които винаги съм получавала подадена ръка. Така стихотворенията ми достигат до повече хора.

Ако ме питате кое е общото между юридическата професия и литературата, за себе си отговарям че и юристът и авторът имат за свои основни помощници съвестта и думата. Какво правим с тях, избираме сами ние. Хубаво е, че имам право на избор през целия си живот.

Гледам на поезията не само като едно просто и тихо занимание, а на занимание, което позволява да пренаредим света и да го направим по-красим. С малко повече тишина бихме могли да постигнем това заедно“ – каза Гергана Атанасова преди да прочете своите изящни стихотворения.

Адвокат Георги Георгиев :„Персонажите в първата ми стихосбирка не с много. Присъстват любовта, историческите и архитектурните дадености на Стара Загора. Първият ми герой е будителят Манол Хаджиев. Той е учител в село Синекли. Пада ми се прадядо, но дори и да не беше такъв, отново щях да напиша за него, защото нямаше посветено стихотворение. Вторият ми персонаж е Митрополит Методий Кусевич. Намерих за него едно стихотворение, но след като вече бях написал своето. Любовта присъства задължително. Тя е част от нас…Имам стихотворение „Старите къщи“, символ на високата немска архитектура…

Научните ми интереси и публикации заемат голяма част от моите занимания. Една от тях е свързана с ориентацията на улиците на град Стара Загора, които са отместени с 11 градуса на североизток от гениалния чех Лубор Байер. Защо го е направил- 140 години нямаше отговор. Постарах се чрез нестандартно мислене да реша този казус. Оказа се, че с помощта на Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория от връх Рожен, изчислихме ъгъла на Слънцето, който се пада точно под ъгъла на Декуманос Максимос на античния град Августа Траяна, както е отместен от Байер. Оказа се, че това става на дата, достойна за честване на историческата ни памет – 14 август – победата на Шипка. Дълги години тази дата е специално чествана като национален празник. Имам и десетина други исторически открития. В книжката има Кю-ар код, чрез който можете да се запознаете с всичките ми публикации.

Целта ми е да популяризирам Стара Загора, защото го обичам. Малките възможности, които ми дава виртуалното пространство, е тази стихосбирка – дигитален формат, замина за 269 училища в цял свят. Стремя се по всякакъв начин и с картините, които съм нарисувал в стихосбирката, да увековеча града си, защото обичам Стара Загора“.

Ива Стефанова съдия в Окръжен съд Стара Загора:„Изкушавам се, преди да се представя в стихотворна форма, да разкажа кратка случка, при която втрещих една дама на изложба. Когато тя ми се представи като мениджър, който организира семинарите за духа на Стара Загора, аз й отвърнах:“Здравейте, аз съм Ива Стефанова и вкарвам хората в затвора!“

Представянето “ на очарователната дама (макар и съдия) беше също оригинално и нестандартно:“ Накратко и за всички – аз съм Ива от град с поети, с липи и боен дух!

Като дете бях буйна, будна, дива и бързо правех лошите на пух. В София след туй завърших право и на Темида духа си посветих. Не чакам някой да ми каже:Браво! Щастлива съм, че своя път открих… В крак съм с времето и рано сутрин с усмивка почвам първата задача. Радетел съм за по-прекрасно утре и вярвам, че към него бързо крача…“

Последва поредица от весели, смешни, романтични и мъдри стихотворения, част от които съдия Стефанова обеща да сподели с читателите на Долап.бг.

Точка на Литературната вечер за пишещи юристи сложи Мина Нешева. „Здравейте,

имам шанса и честта да съм завършила право в Града на правата на човека -Страсбург, а преди това ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, която аз наричам „френска“, защото началото й е само с френски език. За мене духът на Франция е много важен в социален аспект и за творчеството. Нося неговия дух, защото съм живяла там почти 10 години и съм работила в областта на съдебната система. Владея четири езика и работя с тях като преводач.

Преди всичко аз съм творец! Бих казала на всички хора със сериозни професии: Не се срамувайте, че сте творци! Това е много важно, защото да дадем тласък на творчеството в нас е шанс да прилеем повече хуманност на света около нас, на общността.

В този ред на мисли създавам своя първи център, който се нарича „Обич“. Моята кафе-галерия , която ще бъде и клуб на интелигентни, духовни хора, се намира съвсем близо до Аязмото – на ул. „Света Троица“, което също има своята символика…

Това съм аз -стихия от въпроси, стихия от оценки и от усещания, както казвам в едно мое стихотворение…

Имам шест издадени книги, пея много добре, рисувам -участвам в официалните изложби на дружеството на художниците в зала „Байер“, играя на сцена…Аз съм всестранно развита личност и претендирам, че може би съм единственият човек в България, а може би и в света, която владее духа на времето, защото френското право е в основата на цялото европейско демократично право…Освен това и съм щастлива…“

Приятна и многообещаваща беше срещата с творците -юристи. Оказа се, че има още много и добре пишещи автори от гилдията. Може би, организаторите на Националния поетичен конкурс „Акад. Николай Лилиев“ би следвало да отправят специална покана, та най-сетне наградени автори да има и от града на поетите.

Росица Ранчева