Откриха Националното ветеринарномедицинско изложение „Булветмедика“‘2023

Дванадесетото издание на Националното ветеринарномедицинско изложение „Булветмедика“, чиито домакин е Тракийски университет – Стара Загора, бе официално открито на 13 октомври 2023 г. Тридневният форум, който се провежда от 13 до 15 октомври на територията на старозагорския Ветеринарномедицински факултет, е едно от най-мащабните събития в областта на ветеринарната медицина в страната. По традиция то събира водещи фирми от бранша, които представят своите продукти и услуги пред широка аудитория от професионалисти, студенти и потенциални клиенти. Генерален спонсор на БУЛВЕТМЕДИКА 2023 е фирма Фарма Вет.
„Радвам се, че можем да свържем нашите студенти, нашите нови асистенти с фирмите в бранша и практикуващите ветеринарни лекари в рамките на изложението.“ – заяви при откриване на изложението проф.  д-р Тодор Стоянчев, декан на Ветеринарномедицински факултет при Тракийски университет.
Сред официалните гости на откриването бяха проф. Байрам Сенлик, декан на Ветеринарномедицинския факултет при университета в гр. Бурса – Турция, доц. Красимира Генова, декан на Ветеринарномедицински факултет при Лесотехнически университет, д-р Дамян Милков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, д-р Красимир Злаков – директор на дирекция „Контрол на ветеринарномедицински продукти и инвитро диагностични ветеринарномедицински средства“, проф. Иван Божков – първият ректор на Тракийски университет за мандат 1995-1999 г. и др.
Наред с панаирната част, в която участват 26 компании производители и вносители на ветеринарномедицински продукти, е предвидена и богата научно-образователна програма. Преподаватели от Ветеринарномедицински факултет и гост-лектори от страната и чужбина ще представят пред практикуващи ветеринарни специалисти и фермери последни достижения в науката. Като част от дискусионната част на събитието, практици, представители на държавната администрация и неправителствени професионални организации ще обсъдят важни приоритети от развитието на ветеринарното дело у нас.
В рамките на форума беше открита модерна 3D полимерна лаборатория за принтиране и сканиране към Ветеринарномедицинския факултет. Валидира се и първата бългрска пощенска марка „100 години ветеринарномедицинско образование в България и 100 години Ветеринарномедицински факултет при Тракийски университет“.