В ОУ „Кирил Христов“ гостува доц. Евгения Иванова от авторския екип на новата „История на Стара Загора“

По идея на директора на старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев на 12 октомври 2023 г. в конферентната зала на учебното заведение се състоя поредната среща на ученици със заслужил деятел и общественик от Града на липите – доц. Евгения Иванова от екипа музейни специалисти, които са автори на наскоро издадената двутомна „История на Стара Загора“. Историчката бе гост на възпитаниците от VI „в“ и VII „в“ клас, както и на сборната група от седмокласници за допълнителна подготовка по история и цивилизации по Национална програма „Ученически олимпиада и състезания“, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“. В събитието  присъстваха още директорът г-н Балъкчиев и учителката по история и цивилизации Марияна Тодорова.

Доц. Иванова представи увлекателно съдържанието на новата книга, представяща обогатената история на града. Тя подчерта приемствеността между работата на авторския ѝ колектив и изследванията на Димитър Илков, Атанас Илиев и поколението историци през 60-те и 80-те години на ХХ век. Тя отговори на зададените ѝ въпроси, включително и за новите артефакти, открити от археолозите във връзка с дейностите по мащабния проект за реконструкция на ВиК мрежата в Стара Загора. Отдели внимание и на повдигнатата от присъстващите тема за съхраняването на останките от източната порта на римския град Августа Траяна.

Директорът на училището г-н Балъкчиев разказа на учениците за посещението на Кирил Христов в Стара Загора през 1938 г. и сподели идеята си в историята на Стара Загора да има повече информация за учебното дело в града през вековете.

Доц. Иванова сподели, че редица сведения за миналото на града не е имало възможност да бъдат включени в двутомника поради съобразяването с неговия обем.

Присъстващите бяха единодушни, че издаването на новата книга „История на Стара Загора“ е дългоочаквано събитие за старозагорци. То е плод на дългогодишен професионален труд на специалисти от Регионалния исторически музейСтара Загора, Софийския университетСв. Климент Охридски“, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния археологически институт с музей при БАН. Отпечатването е дело на издателствоФабер“, с финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

В края на срещата в ОУ „Кирил Христов“ доц. Иванова предложи на участниците в групата за допълнително обучение по история и цивилизации да посетят Регионалния исторически музей – Стара Загора, като обеща да им окаже при необходимост съдействие в тяхната подготовка. Г-жа Тодорова увери гостенката, че в часовете по история и цивилизации ще ползва събраната информация в книгата и ще отдели още повече време за знанията за родния край. „Срещата беше много интересна за децата и ползотворна“, подчерта г-жа Марияна Тодорова.

Проявата завърши с цветя за скъпия гост, поднесени от децата, и пожеланията на доц. Иванова за спорна и успешна учебна година на всички. Учениците изразиха надежда в бъдеще да има още подобни събития и срещи на живо с автори на книги и изтъкнати старозагорци.

Таня Николова