С усмивка за суеверията, свързани с петък, 13-и

Нищо страшно, нищо лошо, нищо плашещо! Ден като ден, но необикновен. За петък, 13-и ние, човеците, сме измислили много истории, коя от коя по-интересни, за да го нарисуваме страховит. Усмивката е това, което разтопява мистериите и страхотиите и превръща деня в поредния красив и светъл празник на живота.
В много страни на света суеверните хора се боят от петъка, когато той съвпадне с 13-о число. Те очакват неприятности и се стараят да не взимат сериозни решения, а всички беди, които им се случват приписват на фаталния ден. Някои особено суеверни хора в петък 13-и се затварят цял ден вкъщи, не отговарят на телефонни обаждания, не поглеждат през прозореца, не отварят вратата на никого, очаквайки с нетърпение минутата, в която ще завърши денят.
Страхът от „петък 13-и” се нарича „параскевидекатриафобия”. Както сами се досещате, думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия” е „страх”.
Страхът от този ден има корени в древността. Според някои стари поверия в петък 13-ти си правели сборище 12 вещици, събирали се таласъми и всякакви тъмни създания и в самия разгар на веселието, когато изгрявала пълната луна се появявал Сатаната.
Някои смятат, че именно в петък 13-и Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.
Съществува още едно основание петък 13-и да се нарече черен. И това е реален исторически факт. На 13 октомври 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
Британската мълва пък носи следната легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-и станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили кораб, който бил наречен “Петък”. Строителството му започнало в петък 13-и. На вода бил спуснат също в петък 13-и и излязъл в открито море отново в петък 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа. Досега много моряци отлагат под различен претекст да излизат в открито море в този ден.
С петък 13-и е свързано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. В петък 13 декември 1907 г. един от най-големите за времето си кораби – построената през 1902 г. седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон” се разбила в рифовете.
На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята.
В момента най-актуалната версия е, че петък 13-и не е бил свързван с лош късмет до 1907 г., когато излязъл роман, озаглавен „Петък, тринайсти“. Авторът на книгата Натаниел Лахенмайер твърди, че и преди настъпването на XX век числото„13“е носило лош късмет, както и денят „петък“, но „петък 13-и“ не е съществувало като понятие.
Интересни факти
Относно числото, 13 души са присъствали на Тайната вечеря в нощта преди разпятието на Исус, а предателят му Юда е бил 13-ият, който идва на вечерята.
Съществува и скандинавска версия за фаталното число. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.
Във Франция се заразили с чувството на страх от петък 13-и заради лошо стечение на обстоятелствата. Година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. С неговата трагедия се родило суеверието, че никога не бива да се канят само 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието на числото. Суеверието се разпространило по-късно и в Лондон.
Във всеки месец, който започва в неделя, 13-ият ден е петък. През 2017 г. това се случва два пъти – през януари и през октомври.
Най-дългият период, през който може да няма нито един петък 13-и е 14 месеца.
Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12 А звучи доста по-нестресиращо.
Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).
Според законите на американския щат Индиана в петък 13-и всички стопани на черни котки, трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, само ако им сложат звънче на нашийника.

За да избегнете страшните последствия от този “черен” ден според народните поверия трябва просто да поседите в църквата.

Уляна Кьосева