Реализиран проект Еразъм+ в НУ “Димитър Благоев”

От 1 до 7 октомври 2023г. г-жа Жана Минчева – директор на НУ “Димитър Благоев”, Радка Димитрова – главен учител и Яна Бабрикова – учител по английски език бяха на посещение във финландската столица Хелзинки по проект „Структурирано образователно посещение на училища и семинари за обучение във Финландия“. Образователната система на Финландия постоянно се класира като една от най-добрите в света и затова участниците бяха развълнувани да разберат какво точно прави финландците толкова успешни. Първите срещи бяха с учители които разясниха структурата и функционирането на финландската образователна система. Следваха посещения в 3 училища в гр. Еспоо. Това, което направи впечатление на участниците е, че учениците нямат униформи, след влизане в сградата на училище се събуват и са с пантофи, училищата са големи с богата материална база. Изучават се задължително финландски, шведски и английски езици, а по желание френски, испански и др. Имат осигурени безплатни учебници и обяд. Класовете са разделени в малки групи и имат часове по металообработване, дървообработване, шиене, плетене, готварство. Правят тестове от втори клас, но са без оценки. Оценки започват да се поставят в четвърти клас. Началното им образование продължава до шести клас.

Освен с образователната система, колегите се запознаха с културните забележителности на Хелзинки, посетиха и гр. Порвоо – второто най-старо селище във Финландия. Ключов принцип на Еразъм+ е важността на европейското измерение: разбиване на бариери и изграждане на връзки между учители от различни европейски държави и затова преминахме границата и изследвахме нова европейска столица – Талин. По време на обиколката на световното културно наследство на ЮНЕСКО бяха открити исторически връзки на Естония и Финландия и интригуваща смесица от северна и балтийска култура в страната.

В последния ден от обучението домакините от English Matters ни изпратиха подобаващо. Станахме част от „Европейското измерение“ благодарение на взаимодействието си с колеги от различни страни и учители и ученици от Финландия. Обсъдиха се стратегии за разпространение на наученото и се представиха групови презентации – част от портфолиото по проекта.

Обогатеният професионален опит участниците в проекта ще представят пред колегите си в училище и страната.

Радка Димитрова – главен учител

НУ „Димитър Благоев“