Д-р Емилова пред Долап.бг: „Нито една диета в годините не е направила нищо добро и окончателно за здравето на хората“

Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 50 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Д-р Емилова бе лектор на шестия Фестивал „Здравей, Здраве” в Стара Загора на 8 октомври 2023 г. Един час права, без пауза, д-р Емилова говори по темата изключително увлекателно. С очарователно чувство за хумор, тя завърши лекцията си с думите „Глад му е майката, сексът е бащата”. И народът весело се разшумя! После над час подписва книги и се снима с почитатели.

И най-накрая, най-търпеливо изчакала всенародната любов да намалее, успях да направя интервю с прекрасната и вдъхновяваща д-р Емилова:

Д-р Емилова, Ваш учител е била Лидия Ковачева, Вие имате ли свой ученик, който подготвяте за свой следовник?

Ами да. От повече от 25 години работя с един млад лекар, д-р Краси Милев, който изцяло работи с мен, вече има опит с хиляди пациенти, които са минали през Центъра. Мисля че много достойно той прави това, което аз правя – всъщност двамата го правим в момента. Така че да е живот и здраве, той е моят приемник!

Хората са и много осведомени за здравето си от една страна, а от друга им е трудно сред толкова много информация да се ориентират – как да изберат верния път?

Нека търсят тези източници, които казват Истината. Защото всеки всичко може да каже и може да напише. Важното е, какво показва практиката. И тъй като ние в Центъра на практика показваме чрез това, което са хората в екипа, което правят те, което се случва с пациентите – но обективно доказано с изследвания, както кръвни, така и инструментални, и всъщност  тези изследвания доказват доброто, което правим за всеки един пациент.Не е важно да кажеш „Аз мога да ти махна камъните в бъбреците, ако пиеш еди-какви-си добавки!”. Важното е, когато направиш изследвания след това да ги няма камъните. Ние всеки ден правим това-. Всеки ден в  Клиниката виждаме пациенти, които имат страхотни резултати – не само че се махат камъни в бъбреците, не само че се намаляват камъните в жлъчката, но и в същото време виждаме как атеро-склеротичните плаки си отиват от артериите и го доказваме с доплерсонография на пациента преди да почне програмата ни и след  като я прилага известно време.

Какви са тези моди с диетите напоследък – кето-диета, палео-диета, 90-дневна диета, високомазнинна-нисковъглехидратна? Отколешният начин на хранене на българина всъщност е много добър за здравето му?

Мисля, че на човек му е по-лесно да отдели месец-два да направи нещо, което мисли че ще свърши чудо с тялото му и след това се върне към стария си начин на живот. Вместо да промени изцяло начина си на живот. Защото програмата, която ние правим, това, което препоръчваме – лечебно гладуване по системата на Лидия Ковачева, след това здравословен начин на живот със силно ограничаване или напълно премахване на животинските храни, с включване на много истински храни, цялостни растителни храни…и всичкото това изисква дълъг период от време. Цял живот така трябва да прави човек ако иска дълго време да е жив, да е здрав, а не само определено време. Това на много хора им се вижда трудно. И искат нещо да направят днес – до утре – и след това цял живот да са добре. Но такова нещо, такова чудо няма. И практиката го доказва. Нито една диета в годините не е направила нищо добро и окончателно за здравето на хората и всички са разочаровани. Диетите никога не работят.

Не сте ли правили опити този метод на лечение, който прилагате – да се патентова, да придобие световна известност като например „българското чудо”?

Лидия Ковачева се опита да патентова своя метод. Но понеже се касае за здравето на хората това, което е новаторско, но касае здравето на хората , не може да бъде патентовано. Тъй като трябва да се ползва от всички хора по целия свят. И затова патент върху този начин на омекотена форма на лечение с плодове, билков чай и мед на Лидия Ковачева не може да има.

А Вашият личен патент за красота като жена, която много ме вдъхновява – какъв е? Имате ли любима козметика, ритуали, рутини?

Това което е лицето, кожата, косата , ноктите ….се решава от това, доколко организмът ни е чист или е силно замърсен. Колкото и да се мажем, с каквито и скъпи кремове, каквито   и скъпи дезодоранти и парфюми да ползваме , ако човек не е изчистен отвътре , тогава нито кожата му ще свети и ще блести, нито ще се махнат бръчките, нито ще се махнат черните кръгове около очите, торбичките, нищо няма да се случи . Красотата идва отвътре – от чистото тяло, което не изхвърля токсини през кожата и оттам кожата свети. Това се отнася за всички органи в човешкото тяло – когато те са чисти, през тях тече чиста кръв, кръвта не носи отрови на всяка клетка в тялото – ние се чувстваме добре. И изглеждаме добре!

Интервю на Уляна Кьосева